Mi hiányozzon az előadásodból?

A hogyan prezentáljunk? téma tengernyi szakirodalmat felölel, amelyet nem is szabad nélkülöznöd, ha előadásra készülsz. Hogy igaz-e a mondás, miszerint Steve Jobs 1000 órát készült egy előadására, ezt nem tudom.

heres-how-much-steve-jobs-used-to-obsess-over-presentations.jpg

Az viszont tény, hogy ebbe az 1000 órába a nadrágszíj kiválasztása nem fért bele hogy a felkészülést nem úszhatod meg, legyél bármilyen rutinos, profi előadó. Ezt teheted egyedül, szerezhetsz magad mellé speaker coach-ot, annak függvényében, hogy mekkora a tétje számodra az adott konferenciának, céges prezentációnak. Akárhogy készülsz is fel azonban, 3 dolgot ki kell hagynod az előadásodból. 

1. A manír.

A mesterkéltség, a maníros beszéd a legprofibb előadást is teljesen tönkre teheti. Ismerek előadókat, akiknek már az orrtartásából látszik, most az előadó módjuk van bekapcsolva. Ne csináld. Persze ezt könnyű mondani, és annál nehezebb megszabadulni tőle - főként, hogy legtöbbször akkor kezdesz mesterkéltté válni az előadásaid alatt, mikor már eleget gyakoroltál ahhoz, hogy kezdj magabiztossá válni, mikor kezd kialakulni a rutin. 

Legkönnyebben úgy érheted el, hogy modorosságodtól megszabadulj, hogy visszanézed az előadásaidat. Akár tetszik, akár nem.

Egyébként nem fog, őrülten nehéz visszanézni magad, főleg az első pár alkalommal. Általában pont azért, mert nem vagy elégedett magaddal, de hogy lennél, ha egyszer olyan mesterkéltnek látod magad - pont, amilyen vagy a színpadon. Ebből lehet viszont a legtöbbet tanulni, úgyhogy mindenképp érdemes élni a lehetőséggel. Ha még nincs rólad felvétel, kérd meg egy barátodat, hogy vegyen fel, vagy mondd el otthon az előadásod a kamerának. 

2. A porszívó.

Ebből találkozni a legtöbbel, így a konferenciaszezon kellős közepén. Akár céget képviselsz, akár magadat, a porszívóügynökök idejének leáldozott. Mutasd be magadat másfél percben, aztán lépj tovább és fejezd be az értékesítést. Ne az legyen a célod, hogy minél több ügyfeled legyen az előadás végére, hanem, hogy minél több ember gondolja azt, hogy nálad nagyobb szakértője a témádnak, nincs.

ugynok.jpg

Ha a szakértelmedről meg tudod őket győzni, a problémájukkal hozzád fognak fordulni.

De ne sales prezentációt tarts, akkor se, ha a céged fizetett azért, hogy ott legyél. Nincs ember a világon, aki ne utálná az ilyen prezentációkat, tartsd magad a prezentációkészítés alapjaihoz, szedd le a felesleges logókat, és a terméked helyett foglalkozz a közönséggel. Meg fogják hálálni.

3. A tánc

A leggyakoribb hiba, szintén a profi előadók között. Mikor elkezdesz fellazulni, megszoktad a színpadot, a reflektorfényt, és elkezded használni a teret.

De rosszul.

Billegsz egyik lábadról a másikra, folyamatosan mozogsz, előre-hátra lépdelsz, mint Bruce Welch és Hank Marvin minden számának 20. másodpercétől:

Borzalmasan idegesítő ezt nézni. Tényleg. Ha magassarkú is van rajtad, még rosszabb. Nagyon nehéz leszokni róla egyébként, nem is mindig sikerül kihagyni és rengeteget kell gyakorolni, hogyan ne csináld. De a legegyszerűbb megint ugyanaz a megoldás, nézd vissza magad és figyeld meg, mit csinálsz. Ha máshogy nem meg, kérj meg valakit, hogy adjon konkrét visszajelzést a mozgásodra.

Ha folyamatosan himbálod magad, nem tudsz mit kezdeni a tagjaiddal, úgy érzed néha, hogy nyolc karod van, mint egy polipnak, tudod miről beszélek.

Ami segíteni fog, hogy tudatosan vagy jelen a színpadon, hogy annyit gyakorolsz, hogy már halálra unod magad, de önkritikusan egy idő után felismered majd a táncot is, kihallod magad, mikor megint feljön a porszívó képe és észreveszed, hogy mikor jön elő megint az a bizonyos hanghordozás, az a mesterkéltség, amitől mindenkinek feláll a szőr a hátán. Ha a tied is, már jó nyomon jársz.

 

Speaker coach-ot találsz magadnak itt, vagy gyere facebookra, hátha még írunk ilyesmiről.

 

képek. http://antreakademia.hu/, youtube.com