Üzlet vagy élet?

life_coach.png

 

 

Üzlet vagy élet, life vs business? Mi a különbség a life és a business coach között?

Érdemes először megkérdezni a google-t a témában (mondjuk, ha engem kérdezel, MINDENRŐL a google-t érdemes először megkérdezni) és azonnal látni fogod a különbséget.

Képtalálat a következőre: „life coaching”A "life coaching" keresőszóra ha megnézed a képeket, rájössz, hogy life coaching az, ha:

- van mögötted kék ég

- a magasba nyújtod mindkét karodat

- valahol hátul megcsillan a Nap. Vagy a felhőkön, vagy a tengeren.

Ez a life coaching.

A business coachinghoz nem kell sem kék ég, sem Nap, sem víztükör, de még égbe nyújtott karok sem. Kell viszont laptop, toll, nyakkendő, öltöny, félmosoly és hátrafésült őszülő halánték, esetleg egy műbőr filofax.

Valójában nincs ekkora különbség. Tény, hogy öltönyben nehéz az égbe nyújtani a karjaidat.

Viszont ez öltöny nélkül sem tűnik elengedhetetlennek egy coaching folyamathoz.

Ha valaki tud támogatni téged abban, hogy új szempontokat láss a lakásvásárlásban, a külföldre költözésben, a "Képtelen vagyok elfogadni, hogy a párom egyszerűen nem érti meg a problémáimat. Pedig ő már az ötödik férjem."-jellegű kérdésekben, az sem hiszem, hogy gondot fog neki okozni, hogy ugyanezeket a munkád kapcsán dolgozzátok meg vele.

Az ötödik főnököm és az ötödik férjem közti kommunikációs problémáknak ugyanis gyaníthatóan egy közös vetülete van - TE. A coach pedig úgyis veled foglalkozik.

Indultam már neki olyan coaching folyamatnak, hogy a coachee-m eredeti célkitűzése az volt: "Azt szeretném, ha András együttműködőbb lenne velem a munkahelyemen.". Azért sikerült meggyőzni, hogy András távollétében kézenfekvőnek tűnik inkább saját magán dolgozni.

Akkor mégis miért drágább a business coach, mint a life coach? Egyáltalán miért éri meg business coach-al dolgozni business témában. Röviden azért, mert érti, mit beszélsz. Nem egy utolsó szempont. Nem fogsz tanácsot kapni, tehát nem kell olyan coachot keress, aki jobban ért a melódhoz, mint te. Olyat viszont nem árt, aki ért az adott cég típushoz, iparághoz, területhez, különben egy árva szót sem fog érteni abból a hunglish szlengből, amit beszélsz.

Ami szintén nem egy megoldhatatlan probléma. Mert te is megtanulhatsz úgy beszélni, mint egy földi halandó. Csak sok időbe fog kerülni: a te idődbe, ami drágább lesz, mint amit azon spóroltál volna, hogy life coachot fogadsz business helyett.

De a döntés a tied, félreértés ne essék. Egy képzett, tehetséges life coach kezét fogva ugyanolyan előrehaladást tehetsz a munkádban is, ez egész biztos. Csak előtte, vagy közben meg kell tanulj úgy beszélni, hogy értse.

De a google hiedelmeivel ellentétben, egy hivatásos coach által vezetett coaching folyamat közben sem fogsz égbe tartott kezekkel állni az árnyékos sziklán, bámulva a mozdulatlan tengervizet. Még képletesen sem.

Szóval mi a különbség a life és a business coach között? Semmi.

A coach, az coach.