Power: Off

turn-off-caution-sign-s-1246.png
Kinek van olyan multikatona ismerőse aki évek óta nem ment 3 napnál hosszabb szabadságra? Vagy elment, de onnan is emailekkel bombázta a kollégákat? Mert nélküle megáll az élet a munkahelyen. Ha esetleg legközelebb szóba elegyedtek, a következő érveket mindenképpen sorold fel neki, hátha az egyik meggyőzi arról, bármelyik cégnek sokkal rosszabbat tesz egy túlhajszolt vezető, mint két hét kikapcs. Ha pedig annyira eleged van a pontokba szedett írásokból, mint Dorkának, akkor emelj ki csak egyet!

1. Friss agy

Biztosan észrevetted már, hogy reggel frissebb szemmel ránézve ugyanarra a problémára, ami tegnap este még megoldhatatlannak tűnt, sokkal gyorsabban meglátod a hibát, könnyebben jön az ötlet, gyorsabban készül az Excel táblázat. Nos, a nyaralás ugyanaz nagyban, ami az esti alvás kicsiben. Megengeded az agyadnak, hogy ne a szokásos idegpályáit használja. Gondoljon inkább arra, hogyan jutsz el egy idegen országban A-ból B-be, vagy milyen magas faktorszámú naptejet pakolj be, vagy csak ne gondoljon semmire! Így amikor visszatérsz a megszokott életedbe, a kipihent agytekervényeid gyorsabbak és ügyesebbek lesznek. Nem is rossz üzlet.


2. Kikapcs

Minden Y generációs digitális nomádnak a könyökén jönnek ki "Az élet az ami akkor történik veled, ha felnézel az okostelefonodból" típusú okosságok. Én sem azt mondom, hogy ne internetezz a nyaralás alatt. Viszont a céges levelezésedre egészen biztosan nincs szükséged. És egy hétre még a hírportálokat is hanyagolhatod, hidd el nem maradsz le semmiről. Sétálj, egyél helyi ételeket, beszélgess idegenekkel - uhh? Vagy csak ülj le egy könyvvel - nem e-book olvasóval! - és olvasd ki egy nap alatt. Garantálom, hogy nem jut eszedbe a meló.


3. Önzés

Legyél önző! Csináld amihez kedved van, amikor kedved van, és pár napig ne törődj az elvárásokkal. Hidd el, senkinek nem fog feltűnni, te viszont jól fogod érezni magad. Vigyázz, könnyű hozzászokni!


4. Napfény

A napfény elősegíti a boldogsághormon termelését. Ha az eddigiek nem győztek meg, ez véletlenül még tudományosan is igazolt. És képzeld, ha semmi más dolgod nincs, mint feküdni a napon, és néha megmártózni a tengerben, előfordulhat hogy olyan irányba kalandoznak el a gondolataid, amikre hétköznap biztosan nem szánsz időt.

5. Kapcsolat

A nyaralás alatt több időt töltesz azokkal, akikkel a hétköznapokban csak munka előtt/után találkozol. Figyelj máshogyan a férjedre, feleségedre, gyerekedre, szüleidre, barátaidra - ilyenkor van idő a világmegváltó beszélgetésekre, az önfeledt játékra, egy szóval azokra a dolgokra, amiktől jó szívvel emlékszünk vissza egy nyaralásra.

És ha mindez még nem lenne elég meggyőző, gondolj arra, hogy a szabadságod alatt is ugyanannyi fizetést kapsz, mint amikor dolgozol...