Ne utáld, amit nem értesz!

b7dfb2966878cd92a7741fe4a540f36b.jpg

Kifestettük a házat, de foltos lett a gyerekszoba plafonja, ráadásul az egyik sarokban már átütött a penész, nem végeztek rendes munkát, persze most nem érek el senkit, kereshetek új festőt. Hívd a mieinket, nálunk tökéletes munkát végeztek és úgy összetakarítottak a végén, mintha ott sem járt volna senki, bár mindenki így melózna. 

Ismerős beszélgetés. Mert van jó festő és van rossz festő. Van jó jogász és van rossz jogász. Van jó orvos és van rossz orvos.

Van egy nem meglepő hírem. Van jó coach és van rossz coach.

Attól, hogy nem tudod, mi az a coaching, mert:

a) nem próbáltad

b) rossz coachod van

még ne hidd, hogy egy coach nem lehet hasznodra. Mert hülyeség, mert mit tudhat, amit te nem. Próbáld ki és utána mondj véleményt. Ahogy Lennon mondta:

Don't hate what you don't understand!

De hogy ne fuss bele a b) hibába, fusd át az alábbi pár pontot:

Egész biztosan rossz coachra tettél, ha a coachod:

  • Rossz tanácsokat ad. Egy igazi coach sosem ad rossz tanácsot. 
  • Jó tanácsokat ad. Egy igazi coach sosem ad jó tanácsot. Semmilyen tanácsot nem ad. Ha még mindig nem tiszta, akkor mégis mit csinál, fusd át ezt: Ugyan mit kezdhetnék egy coach-al?
  • Személyiségtesztekkel zaklat éjjel-nappal. Nem baj, ha az X. alkalommal, vagy akár az elsőn is előhúz egyet a tarsolyából. Sőt, még talán hasznodra is válhat. De ha minden coaching ülés úgy kezdődik, hogy nőklapjából kivágott, kicsit gyűrött "Hogyan ismerd meg jobban a benned lakozó Nőt!"-tesztet húz elő az intersparos zacskójából, azért fogj gyanút. 
  • Híján van az önéletrajznak, hiába kérsz tőle. Valószínűleg azért, mert olyan rövid, hogy át kellene hozzá állítani a papíradagolót a nyomtatón, ahhoz meg nem ért. Egy business coach nem úgy keletkezik, hogy:

2001. Érettségi, Legjobb Magyarországi Gimnázium

2001- Tanulmányok, Legjobb Magyarországi Egyetem, folyamatban

2014- Tanulmányok, Legjobb Magyarországi Business Coach Képzés, folyamatban

2014- business coaching tapasztalat Legnagyobb Multinacionális Cégnél, kérésre referencia

Nem, így valaki olyan keletkezik, aki elfelejtette befejezni az egyetemét, mert útközben elvesztette a motivációját vagy az indexét, és amúgy is rájött, hogy egyszerűbb másokat meghallgatni, mint dolgozni. Egyébként nem egyszerűbb, de ezt nem tudhatja, mert még nem dolgozott.

És ha ebből a négyből egyik sem igaz, már van rá egy jó sanszod, hogy nem futsz bele egy kóklerbe. De mérget azért ne vegyél rá.

Ha meg mindezekkel tökéletesen tisztában vagy, íme ráadásul egy ötödik pont, amit festőnek, orvosnak, jogásznak, coachnak illik tudni. Akár jó, akár rossz.

  • Ma 50 éve, hogy utoljára koncertezett a Beatles.