Senki sincs ketten.

Ez a csodálatos életbölcsesség legjobb barátom száját hagyta el minap. Szavainak súlyát nem csökkentette, hogy nagyobb fröccsös poharat fogott, mint ő, és az sem, hogy amúgy is hajlamos a coelho-i bölcsességek puffogtatására. De legalább naplementés motivációs idézetek nem lógnak a hátáról. 

Egy közös ismerősünk párkapcsolatát elemeztük, - természetesen kéretlenül és eredménytelenül - mikor Miki rávilágított kapcsolatuk kulcsára.

Minden kapcsolat kulcsára. Senki sincs ketten.

sarolta_ban_05.jpg

 

És a párkapcsolat hadd ne érdekeljen továbbra se, maradjunk a businessnél.

Amikor gondod van a munkatársaddal, amikor akarva vagy akaratlanul példaképet választasz magadnak és vakon követed mindenhova. Amikor megszokod, hogy hazafele a kocsiból felhívod a nejedet, hogy puffogjál és megkérdezd, ő mit tenne a helyedben, amikor beviszel coachingba egy kérdést és várod, hogy a nejed, a coachod, a példaképed, az édesanyád megoldást találjon - akkor teljesen hiába teszed.

Mert tanácsot, azt kaphatsz, ha nem is a coachtól, de a többiektől. De ezzel magában úgysem tudsz mit kezdeni.

Az ő véleményük, nem a tied. Az ő tanácsuk, nem a tied. Az ő fejük, nem a tied. 

Nagybátyám világított rá minap, hogy a pár napja felvetett magánügyes kérdésben az is izgalmas, hogy ugyanezek, a néha akár gátlástalannak is tűnő, ablakban élő Y generációsok hogy visszahúzódnak, ha például kérdezni kellene. Ismerős a helyzet, mikor ott ülsz egy meetingen, egy workshopon, egy meetupon, vagy ahova éppen jársz, a nyelveden lenne a kérdés, de nem teszed fel? Miért nem, mégis mi tart vissza? Miért foglalkoztat, mit fognak szólni a többiek és vajon lesz-e olyan köztük, aki szerint hülyeséget kérdezel és ráadásul feltartod ezzel a megbeszélést?

A te pillanatod, a te lehetőséged, hogy a hangodat hallasd. 

És ahogy az életben, úgy a coachingban is a központ TE vagy. Ha a gondod valaki mással kapcsolatos, akkor is magadban kell körbenézned. Elmondhatod, hogy mi a baj a másikkal, de segíteni nem fogunk rajta. Rajtad igen.

Illetve te fogsz magadon. Mert a coachod sem te vagy, bármennyire is meg tudod találni az összhangot vele.

 

Senki sincs ketten.