3 autós kirándulás az őszi szünetre, ha unod a zsúfolt wellness hoteleket

Közeleg az őszi szünet, aminek a létjogosultsága több, mint megkérdőjelezhető. A kölykök két hónapja se járnak iskolába-óvodába, szabid már alig van a nyár után, ráadásul a téli szünet is hátra van még. De kapsz plusz egy hetet, amikor bezárnak az iskolaajtók. Az eső szakad, itthon 7 fok van, a vidéki wellness szállókban az összes szoba foglalt, de ha lenne is hely, sincs kedved századmagaddal nyomorogni a 12 fős jacuzziban.

First world's problem, igaz? Mindegy, attól még meg lehet oldani, és nem is nehezen. Alább 3 autós hosszú hétvége ötlet, ahol könnyen kipihenheted a munka fáradalmait, jóval melegebb van, mint itthon, és még az esőtől is kevésbé kell tartanod.

 

1. Muggia

Szinte hihetetlen, hogy a fővárosból szűk 5 óra vezetéssel már el is éred a tengert. Muggia egy kis halászfalu Trieszt tőszomszédságában, ahol igazán kiélvezheted a dolce vitát. Burkolózz egy takaróba és ülj ki egy aperol spritzre a főtérre, ahol órákig figyelheted a focizó olasz kölyköket.

Muggiából akár kishajóval is átmehetsz Triesztbe, ami sokkal több, mint egy szimpla kikötőváros. Hatalmas terek, fantasztikus hangulat és a Castello di Miramare, ami már magában megér egy kirándulást.

Muggia remek kiindulópont lehet a környék felfedezésére, másfél órás autóút távolságban olyan helyek találhatóak, mint Udine vagy San Daniele del Friuli, ahol egész évre fedezheted a fehérjebeviteled a híres prosciutto elfogyasztásával. Ráadásul a környéken 5 fokkal melegebb van egy átlagos novemberi napon, mint nálunk és mindenütt fantasztikus haltálakat fogyaszthatsz az aznap reggel fogott zsákmányból. 

 

 

2. Treviso

Ha egy kicsit jobban bírják már a gyerekeid az autózást (vagy nincsenek), menj még másfél órát és eljutsz Veneto tartományba, Treviso városába. A környék úgy tele van látnivalóval, hogy egy hét alatt sem fogsz bejárni mindent. Maga Treviso, vagy a környék rengeteg csodája, a Dolomitok lábánál fekvő Belluno, Vicenza, Vittorio Veneto, Padova, vagy a prosecco borvidék közepén fekvő Asolo mind-mind megér egy misét. Ősszel eltűnnek a turisták és helyette felbukkannak a sült gesztenye árusok, fagylalt helyett pedig nutellás gofrival teheted végleg tönkre a nyári formádat. Ha pedig még sosem, vagy igen rég bolyongtál utoljára a sikátorokban, hát ugorj el Velencébe is, mert az év egyetlen hónapjában sem fogod ennyire egyedül kergetni a galambokat a Szent Márk téren, mint most teheted.

3. Piran

Szintén 5-6 óra autózásra van ez a kicsi szlovén városka, amely kicsit drágább ugyan, mint észak-olasz társai, de hasonlóan kitűnő őszi kirándulás kiindulópontja lehet. Az autód egy mélygarázsban hagyod és csak bóklászol a teljesen kocsimentes övezet kis utcáiban. Ugorj át Rovinjba vagy Porecbe, majd napvégén fogyaszd el a tintahalkarikáidat Koperben, ami Trieszthez hasonlóan méltatlanul van mellőzve a magyar turisták körében.

Hazafele pedig ne felejts el betérni Skocjan vagy Postojna mellett a cseppkőbarlangba, ott legalább az esetleg szemerkélő eső ellen is védve vagy.