Fogorvoshoz járok, kérlek ne mondd el senkinek!

Hallottad már valaha ezt a mondatot? Én nem. És azt, hogy:

"Pszichológushoz járok, kérlek ne mondd el senkinek!"?

white-coat-on-hanger-feature-image-1080x663.png

Ezt már igen. Nem is egyszer. Mintha ez valami döbbenetes szégyen lenne. De miért és hogyan jutottak el szolgáltató szakmák oda, hogy szégyen bevallani a használatukat? Hajat festetni járni teljesen legális. Műkörmöt építtetni is. Fogat tömni is. Tovább megyek, személyi edzőhöz járni is. Pedig mindegyik drága, tehát az árára kár kenni mindent. 

Pszichológushoz nem járunk. Senki. Még az se, aki évek óta. Coach-hoz sem. De miért? A coaching még foghatja arra, hogy új szakma relatíve, elfogadottsága itthon még nem olyan erős, ismeretlen a fogalom, egy csomó kókler, önjelölt coachra lehet lelni, stb.

De mi van a pszichológusokkal? Nem új szakma, nem is hiszem, hogy bármi gond lenne az általános megítélésükkel. Miért szégyen mégis használni őket, ha szükség van rájuk? Továbbmegyek, miért szégyen bevallani, hogy szükségünk van rájuk?

Lusta tetű vagyok, nem fogselymeztem rendesen hónapokig, kilyukadt a fogam. Nem is egy szerintem, úgyhogy most hetekig járhatok a fogorvoshoz. Ilyen van.

Imádom a munkámat, éjjel-nappal dolgozom húsz éve. Kezdődő gyomorfekélyem van, gyógyszert szedek és fél éve járok terápiába, hogy kezeltessem a munka-alkoholizmusomat. Ilyen nincs. Illetve az elejéig még csak-csak, gyomofekélyre gyógyszert szedni legális, az okokat kezelni, foglalkozni vele, azt nem. Hiszen nem érek rá, most mondtam, hogy éjjel-nappal dolgozom. Ördögi kör.

Miért nem kérünk segítséget, ha rászorulunk? A fehérköpeny-szindróma lehet, hogy a coachokra/pszichológusokra is értendő? Rosszul leszünk a gondolattól, hogy valaki rajtunk fog segíteni? Félreértés ne essék, a coach és a pszichológus is partneri kapcsolatot alakít ki az ügyfelével. Nincs alá-fölé rendeltség. Semmilyen értelemben. Persze nem mondom, hogy nem lehet megpróbálni orvossal is partneri kapcsolatot kialakítani. Nekem eggyel sikerült, az el is vett feleségül. De nem ez a jellemző.

De a coach, a pszichológus, nem orvos. Nincs fehér köpenye, nincs föléd rendelve. Partnerkapcsolatban vagytok, nincs idegesség, nincs ugráló pulzus, nincs izzadó tenyér, nincs uramisten mit fog mondani, ha megtudja nem szedtem rendesen a gyógyszert. 

Abban viszont hasonlít, hogy ha megfelelőképpen együttműködsz, segíteni fog neked. És ha magadra találsz, jobb vezető leszel, megtanulsz döntést hozni, felelősséget vállalni, delegálni, kigyógyulsz a munka-alkoholizmusodból, még az is lehet, hogy lesz időd fogselymezni. És nem kell többet fogorvosra költened.

 

Hogy írta Stephen Fry?

Az életben mindent ki kell próbálni, kivéve a vérfertőzést és a népi táncot. 

 

Ha coachot szeretnél, tudod hol találsz minket. Ha pszichológust, például őt tudjuk javasolni. Ha népi táncot, sajnos nem tudunk segíteni.

 

Kép innen: http://www.physiciansweekly.com/