A tökéletes prezentáció titka 20 szóban

Avagy hogy készíts élvezhető prezentációt?

  

Sehogy.

 

Nem a prezentációnak kell élvezhetőnek lennie, hanem az előadásnak.

Ha ezt az egy dolgot a fejedben tartod, már nagyon mélyre nem süllyedhetsz. De azért íme egy sorvezető, összesen 20 szóval, amit nem árt követni, ha a konferenciáknak nem csak a pogácsafelhozatalát szeretnéd kipróbálni.

 

 

moon.jpg

 

Utána papíron, post-iten, gyurmából, ahogy jól esik. De semmiképpen sem powerpointban, mert rögtön ki fogsz esni a gondolatmenetedből. Az agyad nem slide-okba rendezi a gondolataidat, te se nagyon próbáld meg rögtön így kezdeni.

Én egy ideje mindmup-et használok, szerintem zseniális találmány, de mindegy milyen eszközzel dolgozol, a lényeg, hogy képes legyél vele az összes, témához kapcsolódó gondolatot leírni. 

 

moon_1.jpg

 

Ha kiírtál magadból mindent, utána jön az ezer éve hangoztatott gondolat, már meg nem mondom melyik prezentációs guru fejéből: az előadásodban egyetlen gondolatot vigyél végig. Ez akkor is igaz, ha 5, de akkor is ha 45 perces előadásra készülsz. Egyetlen üzenet, egyetlen mondat. Amit haza tudnak vinni.

Nem azért, mert teljesen hülyének nézed a közönségedet, hogy úgysem tudnak többet megjegyezni. Hanem mert különben te fogsz darabokra hullani és a prezentálás közben csak azt felejted el, miért is jelentkeztél beszélni.

 

moon_2.jpg

 

Ha kész az egy mondatod, visszamész az 1-es ponthoz és fogod a post-iteket, mindmup-et, papírokat, amit szeretnél és az egy gondolatot alapján sorra fűzöd őket. A saját logikád sorrendjére. Nem bevezetés, tárgyalás, befejezés, hanem amit te helyesnek gondolsz, most. Mert ha nem így teszed, fel fogod cserélni a leendő slide-jaidat. Hallgass az agyadra.

 

moon_4.jpg

 

1001 prezentáció készítésére alkalmas eszköz létezik, válassz egyet közülük és tanuld meg használni. Arra viszont figyelj, hogy a prezit, az emazet, vagy bármelyik társukat hiába ismerik, a legtöbb helyen a mai napig csak a powerpointot fogadják el. Először ellenőrizd le, hogy mit lehet és utána állj neki elkészíteni. És ne legyenek illúzióid. Én például canva-val szoktam összerakni a slide-jaimat és utána powerpointba teszem be őket.

Ha itthon adsz elő, jó eséllyel amúgy is bele fogsz futni abba, hogy még a prezi sincs engedélyezve. A világot persze meg kell reformálni, egyetértek, de addig nem árt, ha van készen egy powerpoint prezentációd.

 

moon_6.jpg

 

Képezd le a kész gondolatmenetedet prezentáció formájában. Az alapokat már hadd ne ismételjem el megint, olvass utána, hány szó, hányas betűtípus, hány slide, stb. Amire figyelj: a jegyzetelő részét a powerpointnak csak akkor használd, ha utána nem felejted el kitörölni: nagyon sok helyen online osztják meg a prezidet, ezeket a gondolatokat nem kell más lássa.

Amit lehet, egyszerűsíts rögtön, ha valamit lehet 2D-ben ábrázolni, ne próbálkozz 3D-vel. Amit elmondasz, ne írd a hátad mögé. Nincsenek beúszó hátterek, pörgő-forgó animációk, semmi ilyennel ne terheld a befogadóközönséget. Gondold meg, hogy a mondandódat is fel kell még dolgozniuk.

 

 

moon_7.jpg

 

Ha kész a prezentációd, slideról slidera szedd le róla a feleslegeket. Céges logó, oldalszám, hol tartok éppen a hatból, cím, előadó neve, dátum, kuka. A slideokon az maradjon, ami ahhoz szükséges, hogy azt az egy mondatot magukkal tudják vinni. Több nem. Én még nem láttam azért cégtől repülni valakit, mert lehagyta volna a második slideról a céges logót, szóval ezt a kifogást nyugodtan felejtsd el. Ha nagyon remegsz, hát tedd fel az elsőre és az utolsóra, de a többire ne. A slidenak nem azért vannak sarkai, hogy telepakold őket felesleges információkkal. Aki eddig nem tudta hányadika van, lehet, hogy nem is érdekli.

Ugyanez igaz az ábrákra is, egy grafikonnak nem kell, hogy feltétlen legyen címe, ha a tengelyek egyértelműek, azokra sem kell felirat, semmi. Felesleges. Csináld meg úgy, hogy két másodpercnél tovább ne kösse le a figyelmet, azt várd ki csendben (!), majd mondd el, hogy mit lehet rajta látni. Nem kell felírni.

 

moon_8.jpg

 

Mondd el egyszer, kétszer, háromszor. Ahányszor szükséges. Hangosan, állva. Ahogy a tömeg előtt tennéd. Közben gondold végig még egyszer és utoljára, ők miért jöttek ide. Kik ők? Tegezed őket vagy magázod? Magyar slideokat használsz vagy félig angolt? Mennyire vannak képben a témádról, honnan indulj? Beszélik a szakzsargont, amit te? Az előadásokat mérd le stopperrel és legyen minimum 10%-al rövidebb, mint amennyi idő rendelkezésedre áll. Élőben hosszabb lesz úgyis, próbálj meg nem kicsúszni az időből, a többiek életét keseríted meg vele. Ha a gyakorlás alapján bármit változtatni kell, tedd meg. Csiszolgasd, javítgasd a slideokat nyugodtan, legalább ismerkedsz velük. Találd ki a sztorijaidat, amiket bele fogsz fűzni a mondanivalódba. Amitől megjegyeznek, amitől gratulálnak majd a végén. Amitől előadó leszel, nem egy ember, aki felolvassa a prezentációját.

 

moon_9.jpg

 

Ha lehet, időre. És tökéletesen. Lábjegyzetek nélkül, láthatóan. Nem fekete háttérrel, szürke betűkkel, gondolva arra, hogy a legtöbb helyen még ma is ósdi felbontású projektor van, ne ezen múljon az előadás sikere, hogy a poén nem látszik a képen. Ráadásul téged is kizökkent a magabiztosságodból. 

 

moon_10.jpg

 

Az előadás napján kényelmes ruha, olyan, amin nem látszik az izzadtság. Mert nem szégyen izgulni, de ezt másnak nem kell tudnia. Sőt nem is szabad. Mindig inkább túlöltözd a közönséget, mint alul, de tudj mozogni. És ne susogjon a ruhád, ha mozgatod a mikrofont, mert nem biztos, hogy mikroportot kapsz. Legyen nálad váltás ing, ha leöltenéd magad kávéval, vagy - belegondolni is rossz - filteres zöldteával.  És érkezz korán, hogy körbe tudj nézni. Ismerkedj a hellyel, hogy ne ess le a pódiumról, ismerkedj az emberekkel, hogy élő történettel, csavarral tudj kezdeni. Az improvizációhoz elengedhetetlen a megfelelő felkészültség, ezt ne felejtsd el. 

 

 

moon_12.jpg

 

Élvezd ki minden percét. Egyrészt, mert a szenvedély az egyetlen, amellyel tényleg hatást tudsz gyakorolni az emberekre. Másrészt mert nem azért készültél rá napokat, hogy csak szorongjál előtte, hogy jesszusmilesz, utána, hogy jesszusmivolt.

Ez a fél óra most a tied, semmi más dolgod nincs, mint megjegyeztetni a neved, az arcod, az agyad a szembenülőkkel. Ők is azért jöttek, te is azért jöttél, ne okozz nekik csalódást.

Úgyhogy még egyszer a sorvezető:

  1. Készülj fejben
  2. Egy mondat
  3. Vissza a fejedbe
  4. Válassz eszközt
  5. Rakd össze
  6. Szedd le
  7. Gyakorold be
  8. Add le
  9. Érkezz korán
  10. Élvezd ki

 

Na ugye, hogy 20 szó volt?

 

 TETSZETT, MIND IGAZ. KÖVETLEK FACEBOOKON.

 

A szerzőről többet itt.