Coach versus tanácsadó?

Írtunk már pár cikket arról, miben különbözik egy coach egy tanácsadótól, de a kérdésekből és kommentekből egyértelműen az tűnik ki, még mindig vannak ködös foltok a témában.

Úgyhogy hadd tekerjek rajta egyet, pár kitalált példán keresztül bemutatom mire NEM jó egy coach és mire NEM jó egy tanácsadó, aztán kaptok még egy homemade infografikát is, mert állítólag azt imádják az Y generációsok. Ezzel mondjuk Y-ként nem igazán tudok azonosulni, elképzelni sem tudom, miért lenne hasznosabb bármi, aminek könyvjelző alakja van, mint aminek szalvéta. De lehet, hogy én vagyok túl sekélyes.

Lajos, aki újságosbódékat üzemeltet, coachhoz fordul, mert fogalma sincs róla, milyen jogi és pénzügyi feltételeket kívánna meg tőle, ha fiókirodát hozna létre Brüsszelben. Rosszul tette, bátran felkereshetett volna egy tanácsadót, aki tizedannyi idő alatt összerakja neki, hogy mit és hogyan csináljon, ha EU-ban akar terjeszkedni.

Lajosnak tárgyi tudásra van szüksége, amit ha egyszer csomagban megkap, bármikor újra fel tudja használni maga is.

Patrik, aki tíz éve vezető, napi 20 órát dolgozik, míg az emberei max 4-et. Patrik hiába bíz rájuk bármit, úgyis elrontják, ezért inkább megcsinál mindent maga. Ezért tanácsadóhoz fordul, hogy hátha az meg tudja neki mondani, hogy kellene másképp delegálnia. Jól tette, hogy segítséget kért, de rosszul választott: bátran felkereshetett volna egy coachot, aki tizedannyi idő alatt eléri, hogy rájöjjön maga, miért nem képes rávenni az embereit, hogy rendesen dolgozzanak. Mert a tanácsadó nem fogja ráébreszteni, hogy Patriknak bajok vannak az egójával, ezért képtelen elhinni, hogy bárki más is tud helyesen ötig számolni, rajta kívül. Vagy hogy nincs semmi gond az egójával, csak annyira fél tőle, hogy valaki elront valamit és ezért neki kellene tartani a hátát, hogy inkább megnéz mindent kétezerszer, halálra idegesítve ezzel a kollegáit. Mert nem mindegy, hogy melyik gond van a delegálásbeli nehézség mögött. 

Patriknak a működésén kell változtatnia, ehhez hiába kap tanácsot, azt nem fogja tudni hasznosítani, amíg rá nem jön maga, hol és mit programozott rosszul a saját agyában az elmúlt tíz-negyven év alatt.

Krisztina egyéni vállalkozóként kezdett pár éve, de ma már 12 fős céget vezet, belvárosi irodával. Az ingatlanokkal foglalkozó cég felépítése ad hoc alakult, ahogy nőtt a munka, úgy nőtt az emberek száma, úgyhogy a 12-ből már senki sem tudja ki kinek a főnöke, Krisztina az egyetlen biztos pont a szervezetben, a többinek mind eltér a véleménye mindenről. Senki sem tudja ki miért felel pontosan, aki olyan típus, az megfog minden munkát, amit lát, aki másmilyen, az panaszkodik tétlenül, hogy a többiek rosszul csinálták meg az ő dolgát. Krisztina tanácsadóhoz fordul, hogy rakja össze a szervezetét, tegyen valaki végre rendet. Ha jó tanácsadót választott, akkor nem biztos, hogy rosszul tette. Tény viszont, hogy valószínűleg két év múlva megint bízhatja meg, hogy ismét rakjon rendet az immár 48 fősre duzzadt irodájában.

Lehet, hogy jobban tette volna, ha coachhoz fordul és szépen végigrágja vele saját maga, mit és hogyan képzelt el, milyen szervezet és pozíciók tudnák legjobban kiszolgálni azt a növekedési stratégiát, ami az ő fejében körvonalazódott. Krisztinának coach és egy jó szervezeti tanácsadó is tud segíteni, mert a problémája nem egyedi.

Ha a coach mellett dönt, a saját működését fogja tudni rendbe tenni, ezután tudatosabban fogja tovább építeni a szervezetét, nem fog még egyszer ugyanebbe a szituációba sodródni. Ha tanácsadó mellett, akkor kap egy kész megoldást, rendet raknak és kap mellé egy doboz tanácsot, mit és hogyan csináljon, ha megint a szétesés jeleit kezdené észrevenni. Hogy ezeket akkor fogja-e tudni használni vagy sem, azt még nem tudjuk, mert az akkori Krisztina még nem létezik.

Ez a három példa talán arra elég, hogy a lényegi különbséget megvilágítsa. Ha konkrét információra, tanácsra van szükséged, fordulj tanácsadóhoz. Ha elakadásod van a karrieredben, vezetői létedben, szétcsúszik a csapatod alattad, gyorsabban növekedik a céged, minthogy le tudnád rajzolni a szervezeti ábrát, keress inkább coachot.

Mindkettőnek megvan a maga szerepe, mindkettő tud nagyon hasznos (és nyilván nagyon haszontalan is...) lenni, de mindkettőnek megvannak a maga korlátai. Ahogy mindannyiunknak, ezért lehet szükségünk bármelyikre a kettőből.

És akkor a szép színes könyvjelző, amit ígértem. Remélem ezzel sikerült érthetően megvilágítani, mik az alapvető különbségek, persze a kérdés nem ennyire piros és lila fekete és fehér, de némi egyszerűsítés talán segít, hogy könnyebben szét tudjuk választani a két szakmát. 

coach_vs_tanacsado_1.jpg

 

 

Ha szeretnéd használni a cikkeinket, hivatkozd le kérlek, vagy kövess facebookon, írjál emailt, szóljál. Odaadom szívesen. Azt tudtad egyébként, hogy a Szamos is neked adja a tortarecepteket, ha elkéred?