Fjällräven Polar = Norvégia + 300km + -35 fok + 24 éves magyar lány

Régóta terveztük már a Lehet Másképp IS rovat indítását, de valahogy sosem került szembe igazán jó példakép, akinek a történetét olvasva kicsit el lehet töprengeni rajta, vajon milyen kalandok vannak még körülöttünk, amikről nem is tudtunk eddig.
Mígnem volt szerencsénk megismerni a mindössze 24 éves Zaja Kittyt, aki éppen egy 300 km-es szánhúzó túrára készül, potom -35 fokban.
15085652_1523598884323320_8593751752596620592_n.jpgKitty jelenleg a 2. helyen áll a potenciális magyar versenyzők közül, segítsd hozzá te is egy vokssal, hogy megnyerje élete eddigi legnagyobb kalandját és ő legyen az, aki képviseli hazánkat a norvég szánhúzó versenyen! A mai állás szerint összesen 2000 szavazattal van lemaradva, ezt simán össze tudjuk hozni neki!! Regisztráció sem szükséges hozzá, csak egyetlen gombnyomás neked, neki pedig élete álma válhat valóra. 6 nap és lezárul a szavazás, ne sokat gondolkozz!
A Polar előzményeiről Kittyvel beszélgettünk:

 

Polar Fjällräven, jól mondom? Mi ez pontosan?

Fjällräven Polar igen, egy öt napos szánhúzó túra, amelyet teljesen civil embereknek találtak ki, akik mindenféle előképzettség nélkül is elindulhatnak ezen a túrán. Ez a huszadik év, mikor megrendezésre kerül a Polar Norvégiában. Évről évre egyre izgalmasabb a kijutás. Szavazatok alapján jutnak ki a résztvevők, minden meghirdetett országból 1-1 ember.  

 

Honnan hallottál róla, mikor döntötted el, hogy jelentkezel?

2 éve jutott ki az egyik gimnáziumi osztálytársam, ekkor még nem tudtam a versenyről. Pár hete pedig Balogh Ottót hallottam egy reggeli rádió műsorban. Ottó az első, aki magyarként kijutott  az Iditarodra, ami a világ legnehezebb szánhúzóversenye Alaszkában. Innen ered a Polar is, hiszen a cég koncepciója az, hogy egy “könnyebb” túrára viszik a résztvevőket, hogy megtapasztalhassák a -35 celsius fokos átlag hőmérsékletet és megtanuljanak túlélni a vadonban. Több mint 4 éve élek Dániában, pár hónapja döntöttem el, hogy hazaköltözöm, mert hiányzik a családom, a kutyáim és nem találom a helyem kinn. Ekkor döntöttem úgy, hogy belevágok, talán visszaigazolást keresek, hogy elég talpraesett vagyok, ha kitűzök egy célt magam elé, el is tudom érni. Legyen az bármekkora álom is.

Hogy jön egy 24 éves leányzó a szánhúzáshoz?

Anyukám 1989 óta tenyészt szibériai huskykat, így amióta megszülettem, a kutyák szerves részei az életemnek. Elmondhatom, hogy 24 éve ők a legnagyobb szerelmeim. Sosem cserélnék senkivel, szeretem, hogy akik ismernek, tudják, hogy mennyire oda vagyok a kutyákért. Gyerekkoromban vettünk egy szánt és amikor épp elegendő mennyiségű hó esett, hatalmas élmény volt a kutyáimmal együtt hasítani a házunk melletti réten. Aminek persze sokszor esés lett a vége… :)

Amikor épp nem kutyázol, mit csinálsz?

19 évesen költöztem el külföldre, azóta sajnos a kutyáimmal eltöltött idő jelentősen lecsökkent,  de amikor itthon vagyok Magyarországon, rengeteg időt töltök velük, sétálni vagy futni viszem őket.
Dániában pedig lassan végzős leszek táplálkozás és egészség tudománytanon. Minden hajnalban, egyetem előtt dolgozom, majd suli, aztán jöhet a sport. Kicsit mókuskerék érzés néha, ezért is szeretném annyira ezt a túrát, hiszen tudom, hogy ez egy életreszóló élmény lehet, ami tökéletes megkoronázása lenne az Észak-Európai karrieremnek :). Szép keretet adna az egésznek, és talán Norvégiában ráébrednék, ki is vagyok igazából és mit szeretnék az élettől.

Hány versenyző lesz kinn összesen?

A versenyzők száma a meghirdetett országok száma, szorozva kettővel. Ugyanis aki első, automatikusan kijut, viszont a zsűri minden országból kiválaszt egy embert, aki szintén ott lehet a túrán.

Jártál már ilyen hidegben? Hogy készülsz a versenyre?

Még nem volt szerencsém ilyen hideg helyre eljutni, ezért is vonz annyira az ismeretlen. 
Egyenlőre nem készülök különösképp, hiszen még korántsem biztos, hogy kijutok, nem szeretném magam beleélni.
Ha én leszek az egyik szerencsés, akkor természetesen Balogh Ottó jó tanácsaira nyitott leszek, hiszen nála tapasztaltabb embert nem hiszem, hogy találnék.

Hogy kell elképzelni egy ilyen versenyt, hogy utaztok ki, hol alszotok? És mikor?:)

A verseny áprilisban kerül megrendezésre, ahol 5 napon keresztül a szabad ég alatt alszunk, sátrakban.
Igazándiból ha valaki már kijut, ott már nem a versengés a lényeg, inkább a bekerülés az ami a legnagyobb verseny ebben az egész kalandban. Küzdeni a részvételért.

Mi lesz utána?

Ezt még nem tudom én sem, egy biztos, hogy májusban hazaköltözöm és szeretnék sok időt a kutyáimmal, a családommal és a barátaimmal tölteni.
Legnagyobb örömömre egy korábbi résztvevő, aki mostanra már Alaszkában él és szánhúzó túrákat vezet, felajánlotta a lehetőséget, hogy ha tetszik majd a Polar, fél/egy éves periódusra szívesen dolgozna velem és tanítana meg mindenre, ami a szánhúzással kapcsolatos. Ez egyrészről óriási megtiszteltetés, másrészről egy büszkeség, hiszen egy ismeretlen ember a világ másik tájáról, látja azt, hogy mennyire szeretem a kutyáimat és mennyire vonz ez a csodálatos világ.

Szurkolunk és reméljük, az élménybeszámolóval még visszatérsz hozzánk áprilisban!

ITT SZAVAZHATSZ KITTYRE, PLS!!

Ha már szavaztál, gyere facebookra és terjeszd a linket kérlek, ahol csak tudod! :)

 

kép innen: polar.fjallraven.com, www.fjallraven.dk, https://norgepalangsdeluxe.com, https://www.facebook.com