Az ultimate karácsonyi süti

Az elmúlt két hétben elöntötték a karácsonyi süti receptek az internetet. Magam is elolvastam, elmentettem négyszázat, ahogy minden évben szoktam. Aztán nem nyitok meg egyet sem, hanem sütök helyette újakat. Ha nem akarsz bíbelődni a süteményekkel, javaslom magoljál be egyetlen egyet, ezt.

Az ultimate sütit úgy hívják, hogy linzer, állítólag Linzer Rudolf, a szabadságharc egy főhadnagya után. De neked most mindegy is miért, vegyél egy nagy levegőt és magold be szépen ezt:

400g liszt

200g vaj

100g cukor.

Nehéz igaz? Úgyis mondhatnám, hogy valamennyi liszt, feleannyi vaj, annak is feleannyi cukor. Készen vagy. Ez az a bizonyos linzer, ha megnyitsz most húszat a félrerakott karácsonyi aprósüti receptjeid közül, 19-ben ezt fogod találni. Csak eltolják az összmennyiségét, megszórják ezzel-azzal, fűszerezik, töltik. Adok is néhány tippet, hogy hogyan, de addig magold be még egyszer a receptet, hogy többet ne kelljen az ünnepek előtt szakácskönyveket bújjál. 4x liszt, 2x vaj, 1x cukor. Ennyi, ez már megy. 

10300218_10153134700517159_273409122244592_n.jpg

Most elmondok még egy titkot, amit csak a legnagyobb szakácsok tudnak, tartozz te is közéjük. 

A süti nem tudja mi van a receptben!

Hoppá! Erre nem is gondoltál, igaz. Szóval ne bíbelődj mérleggel meg ilyen hülyeségekkel, saccra találd el a fenti bonyolult receptet (4liszt, 2 vaj, 1cukor, megjegyezted egy életre!) és a többit bízd a konyhafiókod fantáziájára. Akármit csinálsz, ebből süti lesz, az fix. Összegyúrod, kinyújtod, szaggatod, megsütöd, alsó-felső sütés, 190 fok, egészen rövid idő, a tetejük még legyen puha és kezd úgy gondolni, hogy mindjárt barnulni fognak. Na akkor van készen, kiveszed, hagyod kicsit hűlni a sütőlapon, átrakod rácsra és kész. Töltheted, ragaszthatod, díszítheted kedved szerint.

Csakhogy ne érezd magad elhanyagoltnak, hogy ennyit alapozok a kreativitásodra, hadd adjak pár tippet. Idén mi a kislányaimmal csináltunk például:

- karamellás-mandarinosat: mandarint facsartam a tésztába, és hozzágyúrtam két nagy kanál karamellkrémet (tescoban kapsz üvegeset, de ha cukrozott sűrített tejet belenyomsz egy befőttesüvegbe, bezárod és három órán át főzöd, szintén karamellkrém lesz belőle), simán nyújtva, formára szaggatva, díszítetlenül sütve

- citromos emeletest (fenti kép), a tésztába citromhéjat reszelsz, citromlevet facsarsz hozzá, kerekre szaggatva sütöd, kihűlés után lemon curd-del (ezt is a tescoban árulják, megint miért nem kopogtatok szponzorációért, csak azt tudnám), azaz citromkrémmel töltöd, porcukorral megszórod

- karácsonyi pilótát (lenti kép), eredetileg ez alapján a recept alapján sütöttem még pár éve, de ha jobban megnézed, ez is linzer, csak beleküldött még ezt-azt. Szóval a krém tök jó a linkelt receptből, a tésztához meg használd a sima alapreceptet (4-2-1, igaz?), és ha kakaósat akarsz sütni, akkor cserélj le a liszt 4-jéből mondjuk 0.5-et holland kakaóra

- csokis-fahéjas-sós-karamellásat: mindkét fele legyen ekkor kakaós a tésztának, de tegyél még bele jó adag fahéjat, kicsit nagyobb csipet sót a szokásosnál (tudom, hogy nem mondtam, hogy tegyél bele sót, de mindent sózunk a világegyetemen, szóval bármikor kimész a konyhába, bármit főzöl, tegyél bele egy csipet(!) sót, abból nem lehet baj), majd a két kakaós felet töltsd meg a karamellás-mandarinos linzerből kimaradt karamellkrémmel.

sam_2063.JPG

Ha a gyerekeid már nagyobbak, vagy az idegeid jobbak, akkor természetesen bármelyiket bevonhatod csokimázzal, citrommázzal, amivel akarod. Úgy értem a sütit. A variációk száma végtelen, tehetsz alulra nagy karikát, felülre kiskarikával kiszúrt nagykarikát, töltheted lekvárral, ekkor lesz a szép szeme a linzernek, egyik évben csináltam zöldcitromos-fehércsokisat, az is zseniális, fehércsokis krémet hegesztesz zöldcitromlével, vajjal, a tésztába pedig zöldcitromhéjat reszelsz. 

A többi hülyeséget meg, hogy jéghideg vaj, meg gyors mozdulatok meg ilyesmi, felejtsd el. Nem kell minden chemtrail sztorit bevenni. Ha a sima 4:2:1 recepttel dolgozol, vagy nagyon cukros a cucc, amit hozzákeversz, ragadósabb lesz a tésztád, nyújtsd két sütőpapír között. Ha nem használsz pecsétet, tegyél bele egy kevés sütőport vagy szódabikarbónát, ha pecsételed (ha tudsz, dolgozz fémpecséttel, a szilikon tömítésnek jó, sütipecsétnek nem) hagyd ki belőle teljesen. És ne süsd túl, más titka nincsen. Fémdobozban hetekig eláll. Miattad például hónapokig is elállhatna, hiszen túl vagy az életmódváltáson, igaz.

 

300 KÖVETŐT SZERETNÉNK INSTÁRA, EZT AZ EGYET KÉRTÜK KARÁCSONYRA!!!

Persze ha nem vagy instán, megértem, hogy nem követsz. Jöhetsz helyette facebookra.