Barcelona télen

Hónap eleje, tehát Vegyél Levegőt rovat, lássuk az egyik legkülönlegesebb spanyol várost, Katalónia megunhatatlan fővárosát, Barcelonát.

Ha tényleg Barcelonát akarod látni, nem a rózsaszín pólós japán turistákat, ne menj nyáron. De még tavasszal sem. Menj most! A tenger miatt meg ne főjjön a fejed, télen ugyanolyan szép, fürdeni meg tudsz a Balatonban is, azért kár ennyit repülnöd, Európa egyik leghangulatosabb városának igazi arcát nyáron egész biztos nem fogod látni, csak a lenti képet. Rémálmomban jöjjön elő. 

 

Nekünk tavaly januárban volt szerencsénk 4 napot eltölteni a városban és tökéletes volt. Úgy láttuk a Sagrada Familia-t, ahogy nem sokan, a képek lesznek rá a bizonyítékok. Megnéztem, jövő hétvégére a WizzAir-nél még találsz 20.000 HUF alatt repülőjegyet oda-vissza, nagy poggyász meg nem fog kelleni, a vékony kabátodat és a sáladat tekerd magadra, az előrejelzés szerint ragyogó napsütés és 13-16 fok fog várni. Akárhogy is nézzük, az majd harminccal több, mint itthon.

Szállás tekintetében is jobban jársz a téllel, ha körbenézel az airbnb.com-on vagy a homeaway.com-on, láthatod, hogy kisebb, de csodaszép, teraszos, belvárosi apartmanokat 50 EUR/éjszaka/2 fő körül már simán kapsz, amennyiért nyáron még Tibidabo messzeségében sem húzhatod meg magad.

Hadd ne soroljam fel egyenként a látnivalókat, ha már úgyis repjegyet foglalsz, szerezz egy Lonely Planet-et is hozzá, vagy töltsd le bármelyik ingyenes applikációt, ha modernebb Y vagy, mint én. Akármilyen útikönyvre is teszel szert, a lent következő kötelező látnivalókat ki ne hagyd. A városban a legjobb, ha fogod magad és egyik negyedből a másikba csatangolsz a lábaidon, közben menj ki persze a tengerpartra, térj be a piacokra, élvezd a pulóveres levegőt, a napsütést és áldd az eszed, hogy időben elmenekültél a szmogriadó elől. 

 

1. Sagrada Familia

A jegyedet vedd meg online és menj zárás előtt egy órával. A tornyokkal kezdd, addig a maradék ember is kiszivárog a templomból, utána pedig élvezd egyedül a világ egyik leglátogatottabb - és ha egyszer befejezik, akkor a legnagyobb - bazilikáját. Egyszerűen lenyűgöző, remélem megérem még, hogy elkészüljön. 

 

2. A Gaudí házak: Casa Batlló, Casa Milá és Casa Amattler

A Gaudí házak egyikét sem érdemes kihagyni, annak ellenére, hogy igen vaskos belépőkkel fogsz szembesülni. Az összes jegyet megveheted online, ha szeretnéd, de tavaly télen nem volt rá szükség, sehol sem volt sor, mindenhova várakozás nélkül bejutottunk. A Casa Amattler-t hagyd a végére és térj be az alján levő kávézóba (Faborit cafe). Forró csokoládéja legendás, de a kávé is isteni, sőt mindenféle egészséges cuccba is belefuthatsz, ha vagy olyan irigylésre méltóan elvetemült, hogy ilyenekre vágyjál egy téli barcelonai hétvégén.

 

3. Park Güell, Park Ciudadela

A Güell Park az egyetlen hely, ami télen is igényel némi szervezést, turnusokba osztják be, hogy mikor juthatsz be, ezért ha vakon odamész (a belvárostól metró és séta, nem gyalogtáv), akkor csak megtudod, hogy mikor mehetsz vissza. Szóval ha időt akarsz spórolni, mindenképp foglalj neten. De ki ne hagyd, mert csodás, és a nyári viszonyokhoz képest azért sok turistával itt sem kell számolj.

A Ciudadela ingyenes (a Güellnek egy része is, de a lényeg nem sajnos), és csodálatos, papagájokkal, narancsfákkal és nyitott pálmaházzal, ami azért elég impresszív, főleg, ha a -10 után szembesülsz vele. Ki kell viszont ábrándítsalak, ezek keserűnarancsfák, amit talán nálam hozzáértőbbek pofára is megmondanak, de én inkább megkóstoltattam a tesómmalm. Kár volt.

 

Három-négy nap alatt A-tól Z-ig be tudod járni a várost, a közhiedelemmel ellentétben* nincsenek benne veszélyes részek, bárhol lehet nyugodtan csavarogni éjjel is. És a tapas bárokról, churrosozókról még nem is meséltem, mert így is kimeríti az önkínzás kategóriáját -16 fokban Barcelonáról blogolni. 

 

HA HAZAJÖTTÉL ÉS DOLGOZNI IS FOGSZ MÉG IDÉN, GYERE FACEBOOKRA, HOGY NE UNATKOZZ AZ IRODÁBAN SEM.

 

*A közhiedelemről jut eszembe, olvastad már a Lonely Planet: Budapest-et? Benne van, hogy nem iható a csapvíz és hogy ne mászkálj a belső kerületekben este. Szóval ha ott mászkálsz, mászkáljál Barcelonában is nyugodtan, ugyanannyi bajod lesz.

 

A képek sajátok, kivéve a fenti tengerpartost. Ha olyan helyre keveredtem volna valaha életemben, beleöltem volna magam a habokba, és most nem lenne blog.