A miénk nem egy buksisimogatós szakma

A múltkori infografika kapcsán indult beszélgetésben megakadt a fülem egy mondaton.

Az egyik szoftverfejlesztő haver válasza a kérdésre, náluk van-e bármiféle visszajelzési kultúra a cégükben:

Nincs. Tudod, a miénk nem egy buksisimogatós szakma. 

Létezhet ilyen? Hogy egy teljes szakma nélkülözi a buksisimogatást? Hogy egy teljes szakma hiszi, hogy a visszajelzés és a buksisimogatás fogalma összemosható?

father-and-son-fishing-with-a-bow-and-arrow.jpg

Szerencsétlen csillagzat alatt születhettem, mindenesetre egy nagy rakat ITs van a közvetlen környezetemben, akik mind-mind sűrűn bólogattak. (A nagy rakat ITs-ról jut eszembe, az normális, hogy egy alapvetően coaching/HR témájú blog olvasóinak 33%-a linuxot használ?:) )

Van az ügyfeleink között is szoftverfejlesztő, nem egy, és nem is kettő. Egyelőre úgy tűnik, éppen úgyanúgy hiányzik nekik a visszajelzés, mint bárki másnak. Mint az orvosnak például, vagy a jogásznak, akik szintén hajlamosak a gépesített üzemmódú munkavégzésre. De lehet az, hogy vannak olyan szakmák, ahol az elvárások is megváltoznak idővel? Ahol húsz éve dolgozva már nem is lesz igényed arra, hogy visszajelzést kapj a munkádra? 

Van egyéni ügyfelem, pesti szoftverfejlesztő, nem Y generációs (pszt!, de lélekben az), 20 éve van a pályán, totálisan kiégve, nyolcadik cégénél dolgozva. Megemlítettem neki is ezt a mondatot, azt mondta, szerinte is igaza van a srácnak. Tényleg nem buksisimogatós szakma. Ő speciel, két évtized munkatapasztalattal nem tudja megmondani például, hogy lassúnak számít-e vagy gyorsnak. Nem tudja megmondani, hogy jó vezetőnek tartja-e magát, mert ő aztán nem menedzser.

Bár elvileg van csapata és teamleader lett valamikor egyszer, de szerinte náluk egyáltalán nincsenek is vezetők, csak projektvezetők. Bizonytalan benne, hogy ki az ő fönöke, mert több projekten is dolgozik, és igazából nem is tudja, van-e line menedzsere vagy sincs.

És hogy mit kellene a főnökének csinálnia azon túl, hogy aláírja a szabadságpapírokat, ő legalábbis mást nem csinál azzal a hárommal, aki neki jelent official.

És nem tudja szeretne-e még főnök lenni a jövőben, mert igazából tényleg csak projektvezetőket ismer, főnököket nem. Projektvezető nem szeretne lenni, mert nem akarja, hogy az ő hátsóját rúgják szét a többiek hülyeségeiért. Mást nem tud, hogy mit csinálhat még egy projektvezető. De nem is érdekli, mert csak azt tudja, hogy egy jó részük egyébként sem ért semmihez, mert folyton olyanokat vesznek fel, akik még kódolni sem tudnak rendesen.

Vezetőket tehát nem ismer, projektvezető nem akar lenni. Kódolni meg egyébként szeret, bár fogalma sincs róla, hogy jól csinálja-e egyáltalán.

u8tap.png

És arról sincs fogalma sem, hogy szeretne-e kódolni a következő 40 évben, amit a munkaerőpiacon fog eltölteni.

A mostani cégénél 6 éve van, de még nem jött rá, hogy a többiekhez képest jó-e vagy rossz.

Külön projekteken dolgoznak, a munkájukat nem mérik, visszajelzést nem kapnak, teljesítményértékelés nincs.

Illetve papíron van, a rendszerben rögzítik és utána megkapják az inboxukba. Nem egy buksisimogatós szakma. Szokott hibázni, de ki is szokta javítani, néha ő jön rá, néha más. Ha más jön rá, kijavítja helyette. Vagy nem, ahogy épp kijön a lépés. 

Magyarország, 1000+ fős IT multi, 2017. január.

Szép, igaz?

Vélemény? Létezik ilyen? Lehet egy szakma nem buksisimogatós? Meg tudja tanulni bizonyos embertípus, hogy úgy dolgozzon, hogy nem kap visszajelzést, mert az ő szakmája nem ilyen?

Szerintem létezik. Mármint nem buksisimogatós, az létezik. A mienk, coachoké sem az. Sőt.

De olyan szakma, ahol a visszajelzés is szokásszerűen hiányzik, na olyannak azért nem illene lennie. És motiváltan, folyamatosan, évtizedeken keresztül dolgozni úgy, hogy valaki nem kap visszajelzést a munkájára, na ez sem tűnik egy kellemes képnek. Mégha rengeteg helyen ez is a realitás. Megszokni biztos meg lehet, persze.

De hozzá edződni is? Ha igen, akkor képes rá mindenki, vagy erre is születni kell, avagy kellett volna?

Egyébként ha egyszer sem jelzed a főnöködnek, hogy rohadtul hiányzik neked legalább a véleménye a munkádról, akkor semmi mást nem csinálsz, mint beállsz a sorba. Hiszen te sem adsz visszajelzést neki. De elvárni azért elvárod, hogy vezetőként helyt álljon.

Stultum est queri de adversis, ubi culpa est tua.

 

 

FACEBOOK? INSTA? FEJET MI SEM SIMOGATUNK, DE LEGALÁBB ELÜTÖD AZ IDŐDET VALAMIVEL.

 

p.s.: idevág és lusta vagyok lefordítani, de gyanítom inkább egy francia írhatta, mint egy angol:)

Five cannibals (Man eaters) get appointed as programmers in an IT company.

During the welcoming ceremony the boss says: “You’re all part of our team now. You can earn good money here, and you can go to the company canteen for something to eat. So don’t trouble the other employees”.

The cannibals promise not to trouble the other employees.

Four weeks later the boss returns and says: “You’re all working very hard, and I’m satisfied with all of you. One of our developers has disappeared however. Do any of you know what happened to her?”

The cannibals disown all knowledge of the missing developer. After the boss left, the leader of the cannibals says to the others: ” Which of you idiots ate the developer?”

One of the cannibals raises his hand hesitantly, to which the leader of the cannibals says: “You FOOL ! For four weeks we’ve been eating team leaders, managers, and project managers and no-one has noticed anything, and now YOU ate one developer and it got noticed. So hereafter please don’t eat a person who is working .”

 

kép és vicc: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1711854392378945&id=169169864106118, http://mitchellk.photoshelter.com/image/I0000urUqwfkohJw, https://i.imgur.com