Ki hívhatja ma magát coachnak?

Bárki.

Bejegyzés vége. 1 szó, 6 karakter, szóköz nélkül. Nem döntene olvasottsági rekordot a blogon, de ettől még igaz.

A bloggerlét szabadsága, hogy a színtiszta igazságon túl, azt fűzök még hozzá a kérdéshez, amit csak szeretnék. 

Ma Magyarországon az hívhatja magát coachnak, aki csak akarja. A szakmának nincs saját TEÁOR száma, mint ilyen, nem létezik itthon. Ergó tényleg az hívja magát coachnak, aki csak akarja. És hívja is. Őszintén szólva, nekem nincs is bajom ezzel.

coach.jpg

Jósnak is az hívja magát, akinek akarja. Vagy kineziológusnak, vagy homeopatának.

Vagy szakácsnak. Utóbbiból ismertem olyat, aki tőlem kérdezte, hogy mit jelent az, hogy először dunsztolni kell a hagymát. Dinsztelni? Lehet, azt sem tudom mit jelent. Dunsztja sem volt róla (aaaahhh:)). Pedig étteremben főző, gyakorló szakács volt. 

A hülye nem az, aki végzettség nélkül visszaél a helyzetével, a hülye az, aki olyan szakácsnak eszi a főztjét, aki nem tudja megkülönböztetni a dunsztolást a dinszteléstől.

Attól viszont még, hogy a coaching nem teljes létjogosultságú szakma ma Magyarországon, attól még az EU-ban például az. És itthon is az lesz. Addig meg, aki képes magát eltartani coachingból coach végzettség nélkül, tegye. Hogy szélhámos-e az illető, vagy gazember, vagy csak talpraesett, ez nézőpont kérdése. A hagymát dinsztelő szakács is szakácsnak hívta magát, étteremben is főz, fizetnek is érte. 

Az már más kérdés, hogy kinek jut eszébe ezreket, tízezreket, hosszú távon akár százezreket kifizetni valakinek, akinek nem ellenőrizte le, hogy ennek az elkérésére van-e bármilyen jogosítványa.

Én biztos nem tenném. Bár sok pocsék fodrásznál is jártam már és egyiktől sem kérdeztem meg, hogy van-e bármiféle fodrász képesítése - úgyhogy lehet, hogy ez azért könnyelmű kijelentés részemről. 

Mindenesetre ha coachot akarsz magadnak fogadni, amit megtehetsz magadért, az a következő:

Van két coach világszervezet, a legnagyobb közülük az International Coach Federation, akik mellé mi is tettük a voksunkat. A másik a European Mentoring and Coaching Council. Mindkét szervezetnek van hazai tagozata, taglistával mindennel. Ha ezek között egyikben sem találod meg a coachodat, akkor megnézheted még a Magyarországi Coach-szervezetek Szövetségét, hátha az ott felsoroltak között nyomára bukkansz.

Ha ott sincs, akkor elkérheted tőle a papírjait, hogy hol végzett. Aztán ha megkaptad az iskola nevét, akkor rákereshetsz az iskolájára és rájöhetsz, hogy van-e bármiféle hihető akkreditációja, vagy besorolható-e valahova, ezek közül.

coach_iskola_sajat_honlappal_1.png

És ha ezt mind megtetted és még mindig nem akadtál nyomára, csak a fentihez hasonló mutatós bizonyítvánnyal lettél gazdagabb, akkor nyugodtan fizess neki, amennyit kér és látogasd rendszeresen.

Csak ne hidd, hogy coachhoz jársz.

 

HA IGAZI COACHOT SZERETNÉL, ITT TALÁLSZ DOSZT.