Forradalmi változások küszöbén a foglalkoztatás

Többet tanultak és fejlődtek, valamint boldogabbak és elégedettebbek a hazai független szakemberek, mióta a szabadúszó munkastílust választották – derül ki egy nemrégiben készült felmérésből. (Tény, hogy nincs magasan a léc. a szerk.)

freelance-india.jpg

A válaszadók az egyik legnagyobb hazai freelancer közösség, a Freelancers in Hungary meetup csoport tagjai. Több mint 80%-uk azzal is egyetért, hogy Magyarországon még nem igazán ismert és elismert ez a munkavállalói réteg, amely gazdasági szempontból sincs definiálva.

Pedig Európában és a tengerentúlon már felismerték a független munkaerő óriási jelentőségét a gazdasági és társadalmi fejlődésben. Erre hívja fel a figyelmet a 2017. március 11-én, szombaton, első alkalommal megrendezésre kerülő FREELANCER FESTIVAL (http://freelancerfestival.hu/). A reméljük izgalmas előadások mellett inspirációról is gondoskodtak a szervezők, interaktív beszélgetések keretében 12 hazai szakember meséli el vállalkozása történetet.

Az EFIP (European Forum of Independent Professionals) tavaly közzétett, az EU 28 országában végzett kutatása alapján 24%-kal nőtt a független szakemberek száma az Európai Unióban 2008-2015 között.

A közel 10 millió főt számláló munkavállalói réteg az EU egyébként kismértékben csökkenő munkaerőpiacának jelenleg 4%-át teszi ki. Képviselői jellemzően magasan képzettek és kiváló szakmai képességekkel rendelkeznek, így a szerepük a gazdasági fejlődésben megkérdőjelezhetetlen.

A független szakemberek számának gyors ütemű emelkedésére nem kell sokáig keresni a magyarázatot, könnyen belátható, hogy ez a jelenség természetes, és várhatóan forradalmi változásokat fog előidézni a foglalkoztatásban.

A függetlenség, önállóság, az ötleteink megvalósítása, a képességeink kibontakoztatása természetes emberi igények, amelyek a nagyszüleinkben is munkálkodtak, de lehetőségek híján a többség a meglévő rendszerekhez és keretekhez alkalmazkodott. A 21. század fénysebességgel változó világában azonban egyre erősebb ez az igény, párosulva egy tartalmasabb életre való vágyakozással és az aktív órák fölötti nagyobb fokú rendelkezéssel.

uk-freelancer-confidence-soars-despite-predicted-economic-downturn.jpg

A digitális technológiáknak hála, különösen a szellemi területen dolgozók számára, kitárult a világ, ma már könnyen megvalósítható a projekt alapú munkavégzés, választott helyen és időben. A kínálat mellett a kereslet is növekszik, egyre több vállalat szervezi ki projekt alapon bizonyos tevékenységeit, amelyet országhatártól függetlenül, rugalmas időbeosztásban lehet elvégezni. Emellett egyre nagyobb az igény a megfizethető, de színvonalas tanácsadások iránt, akár személyes témákban (coaching, készségfejlesztés, szépség, egészség), vagy üzleti vonalon (marketing, HR, pénzügy). Ez az iparág számos jól képzett, tapasztalattal rendelkező volt alkalmazottat vonz egy rugalmasabb, függetlenebb, várhatóan boldogabb karrierút felé.

Magyarországon egyelőre kevesebb szó esik arról, hogy a független szakemberek milyen mértékben fogják átalakítani a munka világát, de arra számos jel utal, hogy számuk hazánkban is növekszik. Erre utal többek között az úgynevezett coworking, vagy közösségi irodák megjelenése, amely főként kisvállalkozóknak és független szakembereknek nyújt rugalmas, testreszabott munkabázist. 2008 óta több mint 30 ilyen iroda nyílt Magyarországon, többek között a KAPTÁR, a FREELANCER FESTIVAL szakmai partnere, amely világszinten is bekerült a legjobb coworking irodák közé.

A szabadúszó egyéni vállalkozók kedvelt adózási formáját, a KATA-t választók száma is meredeken növekszik, 2016 év elején már 130.000 regisztrálttal, 2017 év végére pedig várhatóan közel 200.000 KATA-sal lesz színesebb a hazai vállalkozói paletta.

Erre a jelenségre hívja fel a figyelmet a 2017. március 11-én, szombaton, első alkalommal megrendezésre kerülő FREELANCER FESTIVAL, ahol a hazai független munkaerőpiac szereplői egy rendhagyó konferencia keretében osztják meg gondolataikat, tapasztalataikat a résztvevőkkel. Az egynapos rendezvény délelőttjén közösségi iroda alapítók, fiatal vállalkozókat és startupokat mentoráló szervezetek vezetői és modern gondolkodású szakemberek világítanak rá a hazai helyzetre, majd a délután során 12 független vállalkozó osztja meg történetét, sikereit és bukásait.

Részünkről Judittal egész biztos találkozhattok kint, beszámolóért gyertek vissza a fesztivál után!! Ha szabadúszáson töröd a fejed, itt kérhetsz segítséget az induláshoz. 

 

Hivatkozások:

 

EFIP/ Understanding Independent Professionals in the EU, 2015
http://www.efip.org/node/21 https://www.ipse.co.uk/sites/default/files/documents/research/Understanding-Independent-Professionals-in-the-EU-2015.pdf

Deskmag/ More than one million people will work in coworking spaces in 2017 http://www.deskmag.com/en/the-complete-2017-coworking-forecast-more-than-one-million-people-work-from-14000-coworking-spaces-s

Forbes/ How Businesses Must Adapt To Accommodate The Growing Freelance Workforce http://www.forbes.com/sites/under30network/2016/12/05/how-businesses-must-adapt-to-accommodate-the-growing-freelance-workforce/#13c7463342f5

Intuit Inc./ 43% of US workforce will work independently by 2020 http://investors.intuit.com/press-releases/press-release-details/2015/Intuit-Forecast-76-Million-People-in-On-Demand-Economy-by-2020/default.aspx

képek: http://d225fqn1pkg6mt.cloudfront.net/, https://www.truelancer.com