Hogyan lesz a vezetésfejlesztés kidobott pénz?

Fogalmam sincs, küldtek...

actor_leonardo_dicaprio_seen_shooting_scenes_ucfn3p-z8xdx.jpg

Khmm... Akkor próbáljuk újra:

- Miért jöttél el erre a vezetőfejlesztő tréningre? 

- Kötelező volt.

- És a vezetőddel beszélgettetek esetleg előtte, hogy mi fog itt történni?

- Nem.

- Esetleg arról, hogy mit lát a működéseden, miben szeretné, ha fejlődnél?

- Nem.

- Milyen visszajelzést kaptál tőle a legutóbbi teljesítmény-értékeléseden?

- Hogy minden oké, 120%-ot adott.

- Oké, akkor neked van valamilyen témád, amiben fejlődni szeretnél?

- Nincs, szerintem minden oké.

5cf0a238880cf93e6eea80adb9ac07e3.gif

Kedves cégvezető, felső vezető, igazgató, megbízó, titulustól függetlenül bárki, aki valaha elküldött egy beosztottat tréningre vagy coach-hoz, hadd jelezzek vissza:

Fejleszteni csak úgy, nem lehet.

Milyen könnyű lenne, ha fognám a beosztottaimat, akik nem teljesen úgy működnek, ahogy én elképzelem, betenném egy csodaszekrénybe, megnyomnám a gombot, és pár óra múlva visszakapnám őket tökéletesre farigcsálva. Nos, van egy rossz hírem: nem így működik.

Ahhoz, hogy valaki fejlődni tudjon, először is nyilván az kell, hogy ő maga akarjon fejlődni. Akarjon jobb vezető, jobb beszerző, jobb IT fejlesztő, jobb asszisztens, jobb team leader, jobb call centeres, stb... lenni. Az nem fog menni, hogy te kerülgeted a visszajelzést, és minden évben maxon fizeted a bónuszt, közben meg azt várod, hogy varázsütésre megváltozik. Szerinted honnan tudná, hogy változtatnia kell, ha soha nem mondtad neki?

 

65591088.jpg

De alapvetően semmi baj nincs vele - mondod te. Sőt, ő a legjobb a csapatban, bár mindenki ilyen lenne! Ez esetben feltehetek egy hülye kérdést?

Mégis mi a fenéért küldted akkor tréningre? Ő kérte?

Beszélgettél vele arról, hogy érzi magát a munkahelyén, hová szeretne eljutni pár éven belül, vagy te magad látod a következő lépcsőt, ahová lépni tud? Vagy csak kaptál képzési keretet a HR-től, és mivel bért emelni nem tudsz, inkább elküldöd valamilyen hangzatos nevű tréningre? Szerintem inkább menjetek el a pénzből egyet vacsorázni, mert egy céltalan és megalapozatlan fejlesztési folyamatnál még egy túlsütött hamburger is jobb!

"Oké, érzek egy kis iróniát a hangodban" - mondod. Jól érzed. Viszont kíváncsi vagy, hogyan érdemes kezdeni egy fejlesztést a beosztottadnál? 

  1. Kérdezd meg, ő hogy van most a munkahelyén.
  2. Mondd el neki, te hogyan látod a működését.
  3. Mondd el azt is, miért kéred, hogy változtasson.
  4. Biztosítsd a támogatásodról.
  5. Kérd meg, hogy válasszon ő coachot/tréninget.
  6. Állapodjatok meg, mi fog történni utána, hogyan figyeltek a fejlődésére a mindennapokban, és milyen segítséget kap.
  7. Fogalmazzátok meg, mikor leszel te, mint felettes elégedett - és mikor lesz ő.

Lehet, hogy ha így teszel, akkor mi business coachok/trénerek/szervezetfejlesztők eggyel kevesebb üveges tekintettel fogunk találkozni egy-egy céges tréningen vagy első coaching ülésen. De tudod mit? Ne ezért próbáld ki! Hanem azért, mert te leszel elégedettebb az eredménnyel. Nomeg a beosztottad.

Facebook-on követsz? Vagy Instán?

Ha tényleg szeretnéd fejleszteni a munkatársaidat, nézd meg a honlapunkat és kérj ajánlatot! Nekünk pedig rengeteg kérdésünk lesz hozzád.

Képek innen: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/5c/f0/a2/5cf0a238880cf93e6eea80adb9ac07e3.gif https://cdn.meme.am/cache/instances/folder88/500x/65591088.jpg, http://keywordsuggest.org/gallery/273096.html