Varázslatos, olcsó, más: hosszú hétvége Macedóniában

Zárkózz Ki! rovatunkba ezúttal egy olyan helyszín került, ahova remélem még idén eljutok, de a repjegyek megvétele még várat magára. Ami késik, nem múlik, hiszen pár hónapja már fapadossal is elérhető Budapestről, a bámulatos Macedónia. Annak is egyik legszebb régióját fogjuk most meglátogatni, ez pedig nem más, mint a kristálytiszta vizű Ohridi-tó.

the_crystal_clear_waters_of_lake_ohrid.jpg

A hazai turisták által méltatlanul háttérbe szorított környék kevesebb, mint három órányi autóútra található a szkopjei reptértől. Elérhető busszal, vonattal, de rengeteg szállás nyújt közvetlen reptértranszfert is, úgyhogy aki nem olyan kalandvágyó, hogy autót béreljen a környéken, az is könnyedén odajuthat. Repjegyek már 5000 HUF alatt elérhetőek a wizzairnél, szállás sok van és olcsó, a klímára nem lesz panaszunk, és a jesoloi hangulat sem fenyeget minket.

Ha lenne most egy felesleges, 5 napos hosszú hétvégém júliusra, akkor szerdára vennék egy odarepjegyet, szerda-csütörtökre foglalnék szállást Szkopjében, a booking-on, a homeaway-en vagy az airbnb-n. És ha már ott vagyok, akkor rögtön elintézném a pénteki és a szombati szállásomat is, Ohridban. Ha már gépet nyitottam, ránéznék a híres szkopjei nyári fesztivál programjára, és az egyik fővárosi estémre szereznék egy jó kis koncertet is. Buszjegyet előre semmiképp sem foglalnék, mert az iránytaxik lehet, hogy jobban alkudhatók azon a környéken is, úgyhogy az még ráér majd a helyszínen.

De ha te nem vagy magadnak foglalós típus (ami 60 alatti életkornál nem egy megbocsátható bűn), akkor ha nem is sokat, de azért elvétve találsz utazási irodát itthon is, aki megszervez mindent helyetted. Én egy útra bukkantam a Z(s)eppelin-nél (megbízható iroda, próbálták már sokszor a család idősebbjei), ami a leírás alapján, meg árban is teljesen jónak tűnik, de persze lehet hogy van több is. Akárhogy is, de minimális befektetésből zseniális nyaralást lehet összerakni, már ebből a két városból is.

Skopje

A képek és útleírások alapján Skopje külvárosán egy nagy levegővel át kell esni, aztán belevethetjük magunkat végre a belváros látnivalóiba. 1963-ban hatalmas földrengés rázta meg a várost, amely az épületek jelentős részét romba döntötte.

discover-the-old-bazaar-in-skopje-188359.jpg

Azért jó pár kivétel szerencsére akadt, az öreg bazár - amely az isztambuli után a második legnagyobb bazár Európában -, az óratorony, a bizánci erőd, fürdők, mecsetek, és a sokat fotózott kőhidak maradtak meg. És rengeteg, rengeteg, még annál is több szobor, amelyek számát azóta is töretlen lelkesedéssel szaporítják, egyes leírások szerint egészen szürreális hangulatot keltve ezzel a városban.

A látnivalókat szokás szerint nem sorolom fel egyesével, egy-két magyar leírásra bukkanhatsz, valamint figyelmedbe ajánlom a guardian cikkét. És most beszéljenek a képek.  

Ohrid

Az Ohridi-tó egésze az UNESCO világörökség része, a Balkán-félsziget legöregebb, legmélyebb és ki tudja még milyen legekkel rendelkező tava, amelynek kisebb része Albániában, nagyobb része pedig Macedóniában található. Átlagos mélysége a wikipédia szerint 155 méter, legmélyebb részén pedig eléri a 288 métert. Mélysége ellenére nem hideg, nyáron tökéletesen alkalmas fürdésre, cserébe elképesztően tiszta és állítólag majd 200, csak itt található faj is megél a tóban. Remélem nem az összeset lehet látni. :)

xl_1439810679_ohrid-cover.jpg

A tó környékének fővárosát nem meglepő módon Ohridnak hívják, ami szintén bővelkedik látnivalókban. A 300+ templom, kápolna és kolostor, a fellegvár, a több ezer méter hosszan húzódó, bástyákkal tarkított várfal, valamint a többszáz éves óváros vakítóan fehér házai, a leírások szerint egészen különleges atmoszférát biztosítanak a városkának.

Remélem sikerült kedvet csinálni egy kiruccanáshoz, igazán minimál költségvetésből ki lehet hozni, a szállás még ráér, de a jegyeket vagy a körutazást lassan ideje foglalni a nyárra, ennél sokkal olcsóbbak már nem valószínű, hogy lesznek.

A szkopjei bazár képei emlékeztetnek engem egyik kedvenc balkáni városomra, a zseniális hangulatú Szarajevóra, ahova szintén indul már fapados - na nem mintha kocsival elérhetetlen lenne. Úgyhogy a következő Zárkózz Ki! bejegyzés arról fog szólni. A magyar turisták által talán kicsit kevésbé mellőzött, de a kedvelt desztinációk listáján még mindig hátul kullogó, csodálatos Boszniáról.

 

Ha az utazásokról a melóban álmodozol, kövess minket facebookon, ott leggyakrabban dolgozunk. Instán utazunk is. Ha se utazni, se dolgozni nem szeretsz, tudok neked jó coachot.

 

képek és infók: https://hu.wikipedia.org, www.exploringmacedonia.com, megicaleurope.blog.hu, 

https://www.guardian.com, http://www.korzo.de/, www.exploringmacedonia.com