Az olasz csizma sarka: a lenyűgöző Puglia

Puglia, az olasz csizma legdélibb csücske, jó pár éve elérhető fapadossal Budapestről. Bari-ba repül a wizzair, de a kikötőváros bármilyen hangulatos is, eszünkbe se jusson ott ragadni. Béreljünk autót és járjuk be inkább a környéket. Gyors ajánló pár tippel, itinerrel, hogy tényleg csak egy Lonely Planet-re kelljen szert tenni, és már indulhassunk is.

Pugliában csodálatos apró falvak, nemcsak Olaszország, hanem Európa viszonylatában is sokszor megdöbbentő tisztaság, rengeteg látnivaló és megannyi történelmi emlék vár ránk. Meg persze a tenger. A tenger, amely néhol homokos, néhol kavicsos, néhol sziklás, de mindenhol kristálytiszta.

Szeptember végén jártunk errefele, akkor még csak egy gyerekkel, aki épp akkor múlt egy éves. A turisták ilyenkor már eltűnnek, a felkapottabb városkákat (Alberobello, Bari, Polignano a Mare) leszámítva angol feliratot nem találsz sehol. A környék amúgy is elsősorban az olasz turisták üdülőhelye, úgyhogy arra érdemes csak figyelni, ne augusztusban utazzunk ide, ha tehetjük.

Augusztus az a hónap, mikor nem tudsz bemenni a boltba, mert a boltos elment nyaralni, de legalább nem férsz el a tengerparton, mert a boltos már ott fekszik.

Az idő májustól október közepéig zseniális, úgyhogy válaszd inkább a mellékszezont, ha teheted. 

Pugliában annyi, de annyi látnivaló van, hogy ezúttal eltekintenék attól, hogy részletesen leírjam a kedvenceimet, jöjjenek inkább a fényképek. A legszebbek szerintem Monopoli, Locorotondo, Ostuni, Bari, Alberobello, Polignano a Mare, Lecce, Martina Franca, Trani - a teljesség igénye nélkül persze. 

Amit még érdemes tudni a környékről, hogy gyakorlatilag hazai árakkal fogunk találkozni, a nem turistajárta vidékeken 5-7 EUR-ért egész pizzát fogyaszthatunk ülve, étteremben, míg Szicíliában vagy Nápoly környékén 3 EUR alatt szeletet sem nagyon kapunk, az utcán állva sem. És akkor Rómáról meg Velencéről még ne is beszéljünk. A kávé 0.5-1 EUR, szállást és autót is ennek megfelelően olcsón tudunk foglalni (nyilván nem a Hertznél, vagy az Avisnál, de a normális, helyi kölcsönzőknél).

Ha hozzánk hasonlóan, magunknak főzős, lakásbérlős típusok vagyunk, akkor itt is a kicsi élelmiszerboltokat érdemes vadászni - ahogy mindenütt Olaszországban. Szinte minden helyi kisboltban találni a hűtőpoltban helyben készített, félkész élelmiszert, lasagne-t 4 főre például 4 EUR-ért, raviolikat, tortelliniket, mindent mi szem-szájnak ingere.

Úgyhogy ez az a vidék (meg még Umbria és Marche tartományok belseje egész biztosan), ahol nem kell milliókat fizetni egy luxusnyaralásért, meg tudjuk teremteni magunknak is, töredék árért, mint gondolnánk.

És ha már az olcsóságnál tartunk, az sem utolsó szempont, hogy az ember mennyiért talál szállást. Mi a baba miatt nem akartunk még akkor sokszor cuccolni, úgyhogy kivételesen egyetlen lakást béreltünk ki, három hétre, Monopoli városában (ahol állítom, hogy nem volt rajtunk kívül turista abban a hónapban:) ). Ez a lakás egy háromszintes, önálló ház volt, 50 méterre a tengertől, hatalmas tetőterasszal, tökéletesen felszerelve, patyolattisztán, 40 EUR-ért egy éjszakára. Ez is Olaszország.

Puglia kapcsán még egy tipp, ha tehetjük dugjuk át az orrunkat Calabriába. Abból is Matera városa az, amielyhez foghatót keveset találni. A várost már felkapták a turisták, úgyhogy a szokott taktikával érkezzünk délután és maradjunk egész estig, míg szépen haza nem szivárog az összes busz. Kóboroljunk egyes-egyedül a rozoga, néhol egészen félelmetes, páratlan szépségű sassik, barlanglakások világában, ahol egyszerűen megállt az idő. 

Sok leírás szerint Pugliából indult a Slow Food mozgalom. Hogy így van-e, nem tudom, de hogy nagyon könnyen átveszi az ember a ritmust, az életérzést, az egész biztos. Itt még komolyan veszik a sziesztát, délután egytől négyig a legyek is alszanak - értsd az utcai árusok egy mozdulattal összehúzzák a sok dolce gabbana hamisítványt terítő pokrócukat, majd behajítják a pultjuk alá, és ráfekszenek.

Úgyhogy, ha gyerekkel utazol, sose legyen üres a hátizsákod, mert itt bizony előfordulhat, hogy nem találsz egyetlen árva fagyizót sem nyitva, ha neadjaég valaki két étkezés között megéhezne. 

A sziesztához hasonlóan a passeggiata, az esti séta intézménye is él és virul. Az éttermek este 20h körül nyitnak, 21h körül elkezdenek érkezni az olaszok, meg a hozzájuk gyorsan idomuló turisták (mi:) ), majd 11h után megtelik az utca és éjjel 1h-ig tart az esti séta, éjjeli gyerekfoci a főtéren, a templomajtók között. 

És ha már elég volt a zseniális kajából, a meleg tengerből, a romantikus esti sétákból, a délutáni aperolspritzezésből, a patyolattiszta városkákból, a hófehérre meszelt falakból és a márványból, akkor még szafarizhatunk is egyet, rendes, saját autós szafarin, vagy csúszdázhatunk az aquaparkokban.

Beszéljenek a fotók, és hadd ne ajánljak most utazási irodát, ide aztán igazán nem kell. Csekkolj egy szimpatikus időjárás/repjegy kombót a holiday-weather.com-on és a wizzair.com-on (Ne feledd, kb. 2 hónappal az utazás előtt legolcsóbbak a repjegyek, tovább ne várj, mert a legritkább esetben megy lefele. Az akciókat meg kezeld fenntartással, általában brutálisat emelnek előtte, utána leakciózzák. Keress inkognitóablakban, mert megjegyzi, hogy melyik desztinációkat nézted és arra szépen emeli az árat).

Kutass szállás után az airbnb.com-on és a homeaway.com-on, de ne foglalj rögtön, mert különösen az airbnb jutaléka igen pofátlan. A leírás, a térkép alapján kis google/facebook nyomozás után az esetek többségében rá tudsz lelni a tulajra, akivel aztán privátban lelevelezheted, hogy mit szeretnél és mennyiért. És alkudjál. A kocsit intézheted helyben is, de az economycarrentals.com, az arguscarhire.com és az autoberlesonline.com is jól tud működni. Ha meg egész biztos bérelsz egy évben, és lehet, hogy szumma sok napot is, akkor érdemes a sok kisebb helyett, éves biztosítást kötnöd a tényre, hogy autót bérelsz, sokkal-sokkal olcsóbb lesz a vége, mintha a kölcsönzőknél akarnád kifizetni ezeket is. Például itt: Icarhireinsurance.com csinálhatsz ilyet. 

Macedónia után azt ígértem, legközelebb írok Szarajevóról, ez még hátravan, de közben láttam, hogy milyen olcsóak megint a Bari repjegyek, és nem tudtam ellenállni a kísértésnek. Hátha valakinek még kérdés, hova megy idén nyáron nyaralni.

Bár remélem most már nem az. 

 

Ha Olaszország helyett munkával tervezed tölteni a nyarat, ne felejts el követni facebookon.

Ha ugyan munkával tervezed a nyarat, de ez speciel egyáltalán nem tesz boldoggá, javasolhatok egy coachot?

Ha se dolgozni, se coachot nem akarsz, gyere instára, oda lövünk majd a nyaralásokról is képet. 

 

A képek sajátok és nincsenek rajta szűrők.