Professzionális üzleti környezet: a fejed

Annyi és annyi kérdésre válaszolunk most már egy átlag héten, hogy úgy döntöttem, a leggyakoribbakat megosztom egy cikksorozat formájában. Kérdezz a coachtól, 1. rész.

Hol tartjuk a coachingokat?

Új ügyfélnél a legelsők között kapjuk azt a kérdést, hol tartjuk a coachingokat. Erre mindig ugyanazt a választ kapja mindenki: ahol akarod, de az irodádban nem.

És ezt nem képletesen értjük, hanem úgy, ahogy mondjuk. Mert teljesen mindegy, hogy az adott coaching ülés a parkban sétálva, egy kávézó teraszán, vagy a volán mögött (egyik coachunk specialitása, kicsit DTK-s aláírom, de szíve joga, coacholjon, ahogy akar) zajlik.

Épp múltkor voltam tanúja egy vitának, az egyik facebook csoportban zajlott, ahol coachok/trénerek gyűlnek össze megvitatni egymással tapasztalataikat, gondjaikat. A vita tárgya pedig az volt, hogy hol kell coachingot tartani.

A coachok nagy része szerint erre csak és kizárólag professzionális üzleti környezet alkalmas:  azaz iroda, zárt ajtók, bérelt coaching szobák. Igen, van ilyen is. 

A hazánkban dolgozó 101.007 "coach" működésére rengetegen rárepültek, se szeri se száma azoknak a helyeknek, ahol ezeket a coaching szobákat adják bérbe. Képzelj el egy apró kis helyiséget, benne két fotel, lehetőleg pasztellszínű, a falon pedig egy kép. A képen kavicsok egymás tetején, esetleg nád. Balra váza, a kisasztalon dobozos papírzsepi. 

Ezekben a szobákban lehet coacholni. Mint ahogy bármilyen szobában lehet. Mint ahogy bárhol lehet, ahol ott van a fejed. A folyóparton, a skypeon, a zebrán, a kocsmában. Mindegy.

Abban kétségkívül igaza volt minden vitázónak, hogy a business coachinghoz elengedhetetlen a professzionális üzleti környezet.

Csakhogy a coaching a fejedben zajlik, nem a kávézóban.

Azaz az üzleti környezet biztosítása nem a coach felelőssége, hanem a coachee-jé. 

A coach felelőssége az, hogy legyen az halványlila fotel és zárt ajtók, vagy kockás pléd és park, be tudja húzni azt a láthatatlan buborékot az ügyfele és maga köré, amibe ott és akkor nem tud más bejönni.

Se ajtón kopogtató következő ügyfél, se kutya, se autó, se hangos kávégép. 

Ezért dolgozunk mi kávézókban, teázókban, parkban, téren, akárhol - de nem irodában. Mert, hogy igazán professzionális üzleti környezetet hozz magaddal, ahhoz be kell először csukni az irodaajtót. Kívülről.

És ha az már csukva van, akkor a többit ránk bízhatod, a coachod meg fogja oldani, hogy ne tűnjön fel neked, hogy a környezetedben mi történik. Cserébe kapsz levegőt, iszol egy-két jó kávét és eltöltesz egy-másfél órát magadban.

És a végén nem fogod tudni megmondani, milyen színű fotelben ültél, azt meg végképp nem, mi van a falon. Benn leszel, a fejedben.

 

Bármi kérdésed van, amiről szívesen olvasnál, vagy még a nyár előtt nekiállnál az idei terveidnek, itt megtalálsz minket. 

 

képek:http://nol.hu, http://welovebudapest.com, http://sandtoncoachingcentre.co.za, https://hu.pinterest.com/