Teszek a generáció(m)ra!

i-don-t-care-1.jpg

Amikor az Y generációról írunk, általában kétféle reakcióval szoktunk találkozni:

"Teljesen igazatok van, pont így érzek, pont ezeket tapasztalom én is!"

vagy:

"Ez borzasztó általánosítás, egyáltalán nem igaz, és különben is miért kell az Y generációt túlhypeolni, mindez igaz volt az idősebb generációkra is, amikor fiatalok voltak!"

Azt kell mondjam, mindenkinek igaza van. Teljesen egyetértek azzal, hogy nem kellene ennek nagy feneket keríteni.

Pontosabban: nem ennek kellene nagy feneket keríteni. 

Őszintén szólva teszek az általános Y generációs nyávogásra, a magunkat legkülönlegesebbnek gondolásra, a "ki ha én nem?" hozzáállásra. Mint ahogy az idősebb generációk lenézésére, felháborodására, és saját székébe kapaszkodására is. 

Unom a csapból is folyó tanulmányokat, cikkeket, videókat, reklámokat - de azt is, ha úgy teszünk, nem is téma a generációs téma.

Engem is idegesít, ha nem tudok felszállni a buszra, mert az előttem állónak fontosabb lájkolni még egy postot, mint körülnézni, hogy nem áll-e valakinek az útjában. Viszont azzal is ki lehet kergetni a világból, ha egy munkahelyen 2017-ben no Facebook policy van - könyörgöm, tényleg még mindig itt tartunk, hogy attól vagyok jó munkaerő, ha csak munka célra használom az internetet??

Súgok valamit: az okos telefonomon úgyis 0-24-ben online vagyok.

Tudod, mit kellene kezdeni az Y generációval? (Meg az X-szel, Z-vel, Alfával...)

Az égvilágon semmit!

Nem a generációval kell. Egymással. 

Megtanulni együtt élni, együtt dolgozni - ez nem volt másként a szüleink idejében, és nem lesz máshogy a gyerekeink esetén sem.

Ugyanúgy elfogadom a nyugdíj előtt álló kolléga óvatosságát és bölcsességét, mint a nálam 10 évvel fiatalabb (Uramatyám, már ők is dolgoznak!?!) túlpörgését és naponta változó ötleteit. Mert mindenki mást tesz hozzá a nagy egészhez, ami pont ettől lesz kerek.

Kimondottan inspirál, hogy nem tudok leragadni a megszokott módszereknél, hozzáállásnál, folyamatoknál. Mint ahogy az is, ha a sajátomtól gyökeresen eltérő véleményeket ismerhetek meg. Vagy azért, mert valaki idősebb nálam, vagy azért, mert sokkal fiatalabb.

Gondolj csak bele: soha nem volt még egyszerre ennyi generáció aktív a munkaerő piacon. Soha nem volt még ennyire gyors a technológiai fejlődés. Soha nem volt még ekkora jelentősége és teremtő ereje a közösségeknek.

Teszek a generációkra, foglalkozzanak velük a generáció-kutatók. Én maradok az embereknél, köszi!

 

Gyere Instára és Facebookra is! Ha minket olvasol buszon állva telefonról, megbocsátom hogy elállod az utat.

 

Kép innen: https://scottstrissel.files.wordpress.com/2013/04/care.jpg; http://blog.fluidui.com/why-generation-z-will-change-the-world/