A legjobbat a nagyból - a legjobbat a kicsiből

Avagy miért jobb együttműködni egy startuppal, mint megvenni őket?

Bocsássátok meg nekünk, hogy pár napon belül több bejegyzésünk is erről szól, de ahogy Dorka korábban írta, egyszerűen túl sok program volt ahhoz, hogy szó nélkül hagyjuk a Startup Safary-t.

A klónjaimat én is otthon hagytam, így sajnos jól meg kellett válogatnom, hová koncentrálom a figyelmemet, de szerencsére jól választottam! Kimondottan szórakoztató volt most elsősorban a vállalkozó énemmel, de mégis a multis tapasztalatomat magamnál tartva végighallgatni Alex Farcet előadását arról, hogy mit is csinál pontosan egy startupok felfedezésére és elindítására szakosodott üzleti vállalkozás. 

Például olyan táborokat, ahol kevés tőkével de megvalósítható ötletekkel rendelkező kezdők eljuthatnak egy komoly befektetőii szerződésig - három hónap kőkemény munkával. Vagy olyan belső vállalati 48 órás rendezvényeket, ahol a hagyományos projekt struktúra helyett szabad ötletelésből és a munkatársak saját tudását felhasználva előáll egy demo-termék/megoldás, amit aztán rövid időn belül be lehet vezetni.

Egy ideje figyelemmel kísérem a hazai és európai freelancer, startupper, vállalkozói közösség életét, és most is megerősödött bennem:

A legszembetűnőbb különbség egy hagyományos céghez képest az iszonyatos sebesség.

Amíg a legtöbb nagy cég felsővezetése még mindig ott tart, hogy "Please be innovative!" típusú üzeneteket küld a munkatársak felé, egy garázsban ülve két fiatal programozó valós konkurenciává növi ki magát. És ez nem túlzás. Egyrészt azért, mert az utóbbi pár évben kb. 3-ról közel 500-ra nőtt az acceleratorok (Startup vállalkozások támogatására létrejött magánvállalkozás. Általában néhány tízezer dollár befektetésével, oktatással, a közösséget biztosító co-working irodával és kapcsolati hálójával segíti a startupokat.) száma csak Európában. Tehát akinek értelmes ötlete van, az most már nagy eséllyel meg is tudja valósítani. Másrészt azért, mert a két srácnak a garázsban nem kell fejnie a tehenet, miközben innováción dolgozik.

Nem kell megküzdeni, az "így szoktuk" hozáállással, a beégetett, hagyományos működést támogató KPI-okkal, a teljesítménykényszerrel, a merev szabályokkal, a bürokráciával. Persze sok minden mással igen, de éppen erre jó egy támogató befektető. A Rainmaking Innovation azért szimpatikus, mert olyan üzleti modellt épített fel, amely ebből az ellentmondásból kovácsolt előnyt: nagyvállalatokat hoz össze, akik egymásnak nem versenytársai, de egy bizonyos termék/innováció megvalósításából mindannyian profitálnak. Ők együtt adják a nagy cégek előnyeit, a biztonságos anyagi hátteret, az infrastruktúrát, a drága technológiát - az együttműködő  startupok pedig a rugalmasságot, bátorságot és az újszerű gondolkodást. Nem veszik meg őket, nem kell munkát vállalniuk a mammutban, mint ahogy a nagy cégnek sem kell gyökeresen megváltoztatnia a saját kultúráját, folyamatait. "Best of big and best of small" - ahogy Alex mondja.

És a legszimpatikusabb tanulság még csak ezután jön. Amikor arról beszélt, hogy ennek a modellnek van egy titkos összetevője, amitől igazán jól működik: ők pedig a mentorok. Nem a pénz, nem a technológia, nem az újabbnál újabb fejlesztések, hanem az ember. Éljen! Ezek után már csak hab volt a tortán, amikor megmutatta, melyek a legfontosabb különbségek a régi és az új üzleti felfogás között. A régi behelyettesíthető egy átlag hagyományos nagyvállalattal, az új pedig egy átlag startuppal. És természetesen, mivel imádjuk, készítettem belőle egy infógrafikát is. (Elnézést az angolért, de magyarul egyszerűen nem üt így...)

 old_new.jpg

A tanulság pedig nem az, hogy minden nagyvállalat azonnal dobjon el mindent, és hirtelen változzon startuppá. Fura lenne, és nem is sikerülne. Az viszont egészen biztos, hogy van mit tanulni az újból - a nagynak a kicsitől, és a kicsinek is a nagytól.

 

Bármilyen céges kultúrában dolgozol most, ha kényelmetlenül érzed magad, lehet, hogy Neked is változtatnod kell magadon. Mit, hogyan, mikor? Beszéljünk róla! Vagy csak szerezz még egy kis inspirációt tőlünk: Facebook Insta

 

Képek innen: http://homeopathyplus.com/cows-benefit-from-homeopathy-too/; infógrafika saját

Definíciók innen: http://startupdate.hu/startup-szotar/