Miért ne félj a multitaskingtól?

A nagy mindfulness láz kellős közepén lassan a ketchupos pizza elfogadottsági szintjén áll a multitasking.

De tényleg olyan ördögtől való intézmény, mint ahogy azt mostanában kikiáltják? Tényleg csökken a hatékonyságunk, idegösszeomlunk, és még ki tudja mit nem csinálunk tőle, ha előszeretettel űzzük ezt? Nem hiszem. Hadd óvjam meg az álláspontom.

pizza_with_ketchup-preview.jpg

Az egyik leggyakoribb kifogás, amit bármilyen új tevékenység belső igénye kapcsán hall az ember a férjétől az ügyfeleitől, hogy nincs rá időm, nincs rá energiám. Előbbi legalább véges, utóbbi viszont kevésbé. Legyen az életmódváltás, sportolás, olvasás, új hangszer, mellékállás, továbbképzés, bármi. Nincs rá időm, nincs rá energiám.

Nem tudok egyszerre több dolgot csinálni.

(De. Tudsz. Sokkal többet, mint hinnéd.)

És rögtön itt szoktak következni az érvek a sok angol tudós keze nyomán született kutatásokból, tudod, amúgy sem hiszek benne, hogy ennyi mindent csinálhatnék egyszerre, hiszen a multitasking tudod, káros

Az egyik mostanában felkapott kutatás szerint például:

Az egyetem kutatói megállapították, hogy akkor, amikor egyszerre több kognitív feladatot végzünk, csökken az IQ-szintünk, és olyan válaszokat adunk, mintha füveztünk vagy egész éjjel nem aludtunk volna. A multitasking közben vizsgált emberek IQ-értéke egy 8 éves gyerek átlagos IQ-tartományába süllyedt.

Félreértés ne essék, abszolút a fókuszált munkavégzés pártján vagyok. HA azt a munka minősége megkívánja.

Javasolhatok valamit? Holnap szerezz egy sakkórát, vekkert, appot, amit akarsz, és kezdd el mérni, mennyit töltesz valójában egy nap olyan tevékenységekkel, amihez bőven elég egy 8 éves gyerek IQ-ja. Ne becsüld alá a 8 éveseket. Rengeteg 8 évest ismerek, és a legtöbbjükre egészen sok dolgot rá mernék bízni.

1415854972-7247.gif

És nem, ezzel nem a munkádat akarom degradálni, még kevésbé a sajátomat.

De tény, hogy egy átlagos nap folyamán elképesztő mennyiségű olyan munkát kell végeznünk (igen, még az agysebészeknek is, kérdezd csak meg, hány órát adminisztrálnak egy nap), amit igenis lehet parallel tenni.

És nem, nem fog tőle károsodni az agyad. Cserébe viszont gyorsabban készen vagy, tehát kevesebb időt töltesz vele. Meg lehet válaszolni három emailt, amíg az SAP pörgeti a homokóráját, el lehet küldeni két jóváhagyást, amíg folyik lefele a kávé. És semmiképpen sem kell úgy tenni, mintha a tény, hogy 2750 olvasatlan emailed van, megszokott, normális és elfogadott lenne. Csak azért, mert a másiknak is annyi van. 

Arról az apróságról nem beszélve, hogy a legtöbbször, amikor azt érzed, multitasking üzemmódban vagy, tévedsz.

Például az előzőek sem azok.

Elrugaszkodva a munkától, lehet például telefonálás közben teregetni, tornázás közben online tréninganyagokat hallgatni, adminisztrálás kellős közepén emailekre válaszolni. Vagy akár messenger-üzenetekre. És lehet főzés közben takarítani és lehet evés közben olvasni és lehet futás közben fejben blogot írni. És lehet kávéfőzés közben reggelit készíteni és zuhanyzás közben kávézni és kávézás közben emailekre válaszolni. Soroljam még?

És mindezt azért lehet, mert EZ NEM MULTITASKING.

De nem ám. Mert nem egyszerre csinálod. A szimultán sakk sem multitasking, igaz? Ez sem. Szimultán csinálhatsz rengeteg dolgot, a melódban, az otthonodban, az életedben. Szimultán kereshetsz kifogásokat is egyébként, kávéfőzés közben azt is ki lehet gondolni, miért nem tudsz ma úszni menni. Mert nincs rá energiád, időd, tudod.

simul06.jpg

De ez nem multitasking. És nem is káros.

Mármint a kifogásgyártás igen, a szimultán munkavégzés nem.

 

HA NEM HISZEL A MULTITASKINGBEN, SEM A SZIMULTÁN MUNKAVÉGZÉSBEN, 2750 OLVASATLAN MAILED VAN ÉS HAT ÉVE VOLT UTOLJÁRA IDŐD FUTNI, ITT KAPHATSZ SEGíTSÉGET.

 

képek: youtube.com, http://bsmedia.business-standard.com, http://en.chessbase.com, https://0.s3.envato.com