A prosecco szülőhazája: Veneto

Van egy része Olaszországnak, amely méltatlanul elhanyagolt a hazai turisták körében. Hálisten. Tavaszra, egy pünkösdi hosszú hétvégére, vagy nyár végére ideális egy heti pihenést ígér, a gyönyörű Veneto tartomány.

A prosecco szülőhazájában, Conegliano és Valdobbiadene között autózva lélegzetelállító tájban gyönyörködhetünk.

rexfeatures_4945915a-large_trans_nvbqzqnjv4bqeo_i_u9apj8ruoebjoaht0k9u7hhrjvuo-zlengruma.jpg

A szőlőhegyek, a vidék egyértelműen Toscana-t idézik, de a látogató sokkal kevesebb, az árak pedig jóval mérsékeltebbek. Két éve, ősszel töltöttünk itt egy hetet, szokás szerint jöjjenek a szubjektív kedvencek a területről. 

Mi csillagtúrát tettünk, Coneglianoban béreltünk egy fantasztikus, ötven négyzetméteres körterasszal rendelkező apartmant. Miután rájöttünk, hogy pont annyiért adnak az olaszok egy hétre egy teljes lakást, amennyiért mondjuk Zircen tölthetnénk két napot, egy nem luxus kategóriájú wellness hotelben. Persze semmi bajom Zirccel, de azért Veneto, az Veneto.

A tartomány központja Velence, ahol a tartományba érkező összes turistán kívül azért más kedvünkre valót is találhatunk: úgyhogy ha egy teljes hetünk van, akkor egy napot szánjunk rá mindenképp, de ha kevesebb, akkor inkább hagyjuk ki teljesen. Lesz így is elegendő néznivalónk.

A nettó út, Veneto közepéig nem több hat óránál, de ha nem bírjuk a hosszú autóutakat, álljunk meg pár órára Triesztben, ami sokkal többet tartogat magában, mint ahogy azt sokan, a kikötőváros mivoltjából következtetik. Együnk egy Monarchiából maradt apfelstrudel-t, igyunk egy aperolspritz-et és tervezzük meg a következő pár napunkat. Ne hagyjuk ki belőle a következő városokat.

 

Vittorio Veneto

A 150 évvel ezelőtti városka Viktor Emánuelről kapta nevét, és talán a régi töriatlaszokból ismerős lehet a neve. Itt zajlott le a Monarchia és Olaszország között a végső csata, Olaszország győzelmével.

Egészen lenyűgöző hangulata van a helynek, egy-két órás sétával teljesen körbejárható. A Dolomitok háttere előtt terül el a centro storico, az óváros, csodálatos márványburkolat, árkádok és az utánozhatatlan olasz hangulat.

Érdekesség (bár lehet, hogy csak hozzám hasonló gasztroőrülteknek), hogy a környéken népszerű a töltött, rántott rizsgolyó, az Arrancini, amely sokkal finomabb, mint ahogy hangzik és amúgy leginkább csak Szicíliában lehet vele találkozni. Ne hagyjuk ki!

12189363_10153621105032159_1938329801755724244_o.jpg

Belluno

Maga 36000 lakosával Belluno egész jelentős városka a régióban. Ha hegyi túrára igyekszünk, ez lesz az ideális hely az indulásra. A városból csodálatos kilátás nyílik egyik oldalról a Dolomitokra, másikról meg a velencei síkságra. Sokat esik az eső és általában fúj a szél, úgyhogy egy viharkabátot vigyünk magunkkal.

A város tömve van püspöki palotával, székesegyházzal, templommal, városkapuval, úgyhogy a történelemrajongók sem fognak unatkozni.

belluno-veneto-italia-05.jpg

Vicenza

Vicenza az egyik kedvencem, a városnak 100.000 feletti lakosa van, de ez nem látszik rajta, megőrizte kisvárosias jellegét. 1994-től a teljes belváros a Világörökség része. A környék leghíresebb építésze, Palladio keze nyomát hagyta a városon és az egész tartományon. 2000+ Palladio villát kereshetünk fel Venetoban, a pontos listát bármelyik turistairodában, vagy egy kis nyomozással fellelhetjük. Híres ékszerkiállításairól, mi pedig a lányaim nagy örömére éppen egy fantasztikus csokoládéfesztiválba futottunk itt bele. 

vicenza6.jpg

 

Padova

Minden ízében egyetemi város, 1222-ben alapított campusa világhírűvé tette Padovát. Hangulatos, sikátoros város, egy egészen káprázatos dómmal, római aréna maradványokkal, többszáz templommal és kápolnával. Meg persze többezer egyetemistával, és ennek megfelelően többszáz kocsmával, bárral, kávézóval és rengeteg szabadtéri programmal.

dsc04187.JPG

Treviso

Állítólag itt találták fel a tiramisut és itt lakik a Benetton. Kell ennél több info, hogy beleszeressünk?:)

A városka hangulatát meghatározzák a vizek, a síkságon fekvő Treviso-t átszeli a Sile és a Botteniga. A folyókon, csatornákon fahídak ívelnek át, a zöld vizen pedig kacsákat is etethetünk. Az olaszok jó szokásához híven a történelmi városmag itt is gyalogos, az összes tér pedig dugig bárokkal, éttermekkel és proseccoval teli italboltokkal. Kóstoljunk és kóstoljunk (tranquillo!!!!), és persze tárazzunk be a csomagtartóba is, használjuk ki, hogy nem repülővel érkeztünk.

dsc03840.JPG

Asolo

Az apró városkát sem a kilátás, sem a környék miatt nem hagyhatjuk ki, hisz ahhoz hogy idejussunk, át kell tekeregnünk magukon a szőlőhegyeken, amik a vidék igazi szépségét jelentik.

A város maga egyáltalán nem ismert itthon, úgyhogy felesleges az útikönyvekben keresnünk, pedig elképesztő kilátással és rengeteg történelmi emlékkel rendelkezik. Várpalota, színház, katedrális, antik római fürdők maradványai és számtalan meredek, apró utca. A helyiek ismerik, úgyhogy olasz turistával fogunk találkozni, de mástól nem kell tartsunk.

dsc04075_1.JPG

 

Veneto tartomány szépségében, látnivalóiban vetekszik az egyébként méltán híres Toszkánával, de a tény, hogy Velencét, és talán Padovát leszámítva gyakorlatilag turistamentes, olcsó és nagyon közel van, azért mindenképp bakancslistás hellyé teszi. Ha nincs tippünk még Pünkösdre, tegyünk hozzá a hétvégéhez két nap szabit és irány Olaszország.

 

HA NEM TERVEZTÉL PÜNKÖSDKÖR SZABIRA MENNI, MERT EL SEM TUDOD KÉPZELNI, HOGY MEHETNE HÁROM NAPIG NÉLKÜLED AZ ÉLET BENN, ITT KAPHATSZ SEGíTSÉGET :)

 

képek: sajátok, valamint Vicenza: http://www.vicenzatoday.it, Belluno: http://www.visitdolomites.com