Design thinking: Tervezd meg az életed!

A formatervezői gondolkodás bullshitje

1270870_2.jpg

Szerettem volna írni egy könyvajánlót. Nem fogok. Írok helyette egy könyv-nem-ajánlót. Valamelyik blogon olvastam a végre magyarul is megjelent két stanfordi professzor, Tervezd meg az életed! Design thinking, ahogy a Stanfordon oktatják c. könyvéről, úgyhogy rohantam is gyorsan megvenni. Rosszul tettem. 

Ha nem lenne blogunk, ahova írni szerettem volna, egész biztos nem olvasom végig.

Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz könyveket olvassunk. Ez is egy olyan bölcsesség, ami akár a könyvben is helyet kaphatott volna.

Kezdjük azzal, hogy nehezen, de el tudom képzelni, hogy angolul használható a mű. Viszont nem fogom még egyszer elolvasni, az egész biztos, úgyhogy ha olvastad eredetiben, kommentálj légyszí, hogy tudjam miről maradtam le.

Magyarul katasztrofális. Annyira ócska, igénytelen, unalmas a fordítás, olyan rettenetes az egész könyv stílusa, hogy többször elaludtam rajta, és simán lehet, hogy a stanfordi guruk miatt abnormálisra növekedett kávéfogyasztásomra, rámegy a vesém.

time-for-a-design-thinking-workshop.jpg

Már alapból az, hogy gondolkodás nélkül többesszám első személyben íródott az egész könyv, olyan végtelenül modorossá teszi, hogy egyszerűen feláll tőle a szőr a hátunkon. Nem tudom elképzelni, hogy ezt angolul így rakták volna össze, hogy lehet leírni egy könyben, hogy "egy gyerekkori ismerősünk szerint, ...". Két szerző van, könyörgöm, nem testvérek, nem gyerekkori ismerősök, nincsenek közös gyerekkori ismerőseik. Borzalmas.

Túl az igénytelen fordításon, maga a könyv is végeláthatatlan bullshit. Idejét nem tudom, mikor idéztem utoljára Mark Twaintől, de persze megint ő jutott eszembe. Az ő novelláiban, vasárnapi iskolában tanultak ilyesmit a jó gyerekek. Hadd idézzek pár gondolatot, aminek megfogadásával azt hiszem mindannyian lényegesen előrébb jutunk az életben:

dilbert23659960040216.gif

Működésképtelen elképzelés: Aki sikeres, az boldog. Átértelmezés: Az igazi boldogsághoz az adott ember számára megfelelő életet kell kialakítani.

A lényeg a következő: Neked vannak problémáid. A barátaidnak vannak problémái. Mindenkinek vannak problémái.

A formatervezők sok problémát tudnak, amelyekben a dolgok nem a tervek szerint működtek. Ha megérted, ki vagy, te alakítod a saját életedet, és ha úgy éled, ahogyan alakítottad, akkor nem hibázhatsz. 

Az élet formatervezői nem küzdenek a valóság ellen.

Elképesztő, nem? És az egész könyv A-tól Z-ig dugig van ilyenekkel. Közben megtudod egyébként, hogy az internetes álláskeresésnek például egyáltalán nincs értelme. Helyette olyan használható és életszerű megoldási javaslatot ajánl, hogy keress meg fél év alatt hetven (70!) vadidegen embert és beszélgess velük csupa érdeklődésből a munkájukról, de ne gondold közben, hogy te is ilyen munkát akarsz! Legyél őszintén érdeklődő csupán, és így majd rengeteg álláslehetőséghez fogsz jutni. Hasznos tanács.

Itt találsz videót is, ahol az egyik szerző elmagyarázza, hogy mi az a design thinking pontosan. Javaslom számold közben az ujjaidon, hogy hány új(szerű) gondolattal találkozol. Ne tedd le a kávét, elég lesz az egyik kezed is. Sok is.

design-thinking-doodle.jpg

Hadd ne folytassam. A könyv magyar kiadása 250 oldal, őszinte szívvel senkinek nem tudom javasolni, hogy rágja át magát rajta. De talán, mégis. Azoknak, akik szerint a design thinking egyfajta új gondolkodásmód, egy olyan fantasztikus és újszerű, zseniális képződmény, amelynek elsajátításához tanfolyamokra és rengeteg időre van szükségünk.

Nem az.

A design thinking egy abszolút használható, logikus folyamat, csakhogy ebben a formában, ahogy ez a könyv megjelenteti, a 3 oldal (egyébként tökéletesen alkalmazható) józan paraszti ész által képviselt gondolkodásmód leírása közé szúrtak még 247 oldal coelhonyi bölcsességet és használhatlan életvezetési tanácsot. Elképesztő bullshit tényleg, nem tudok rá jobb szót.

A könyv 4000 HUF egyébként és bármelyik Libri-ben, bookline-on, akárhol megvásárolhatjuk. Mert a marketingje jó. 

Akinek nincs erre 4000 forintja, azt szívesen megszánom egy példánnyal, cím a szerkesztőségben.

 

HA DESIGN THINKING BULLSHIT-EK HELYETT VALÓS SEGíTSÉGET SZERETNÉL A MUNKABELI ELAKADÁSODRA, HAT BUSINESS COACH KÖZÜL VÁLASZTHATSZ ITT.

 

képek:https://s-media-cache-ak0.pinimg.com, https://www.linkedin.com/, https://www.lira.hu/