Galaxis útikalauz a jövő job-hoppereinek

galaxy.JPG

Közhely: életünk döntések sorozata. Közhely: akkor leszel sikeres a karrieredben, ha olyan szakmát választasz, amit szeretsz, és nem munkaként éled meg. Közhely: a technológiai fejlődés teljesen át fogja formálni a munkáról alkotott képünket.

Igen, ezeket mind tudjuk. De ez konkrétan mit fog jelenteni rám, a szüleimre, a gyerekeimre nézve? Honnan tudjam, hogy lesz-e munkám 5 év múlva? Honnan tudjam, mit kell tanulnom ahhoz, hogy ne egy olyan szakmára tegyem fel az életem, ami talán pár év múlva nem is fog létezni?

Nos, először is tisztázzuk mit értünk munka alatt!

A nagymamám ugyanabban az iskolában dolgozott 40 éven keresztül, majd nyugdíjba ment. Az ő munkája az volt, hogy gyerekeket tanított rajzolni és a biológia alapjaira. Az édesanyám bár régóta dolgozik ugyanannál a cégnél, nem az eredeti szakmájában és nem is az eredeti beosztásában keresi a kenyerét, és gyanítom a nyugdíj előtt még egy-két váltás benne van a pakliban. Én jelenleg főállásban és mellékállásban is dolgozom, blogolok, és folyamatosan azon töröm a fejem, hogyan tudnék még emellett olyan hasznos tevékenységet végezni, amiből nem feltétlenül lesz pénzem, de esetleg a világ, az ország, vagy - maradjunk szerények - az én közvetlen környezetem jobb lesz tőle. Az én gyerekem pedig vélhetően olyan tevékenységből fog élni, ami ma még nem is létezik, vagy nem munkaként gondolunk rá. De az tuti, hogy nem fog valahová "bejárni" dolgozni.

o-homeoffice-facebook.jpg

Szóval akkor mi a munka tulajdonképpen? Nekem az a napi tevékenység, amiből pénzt kapok ahhoz, hogy élhessem az életemet. Ez nem jelenti, hogy ne lehetne élvezni, szeretni, kiteljesedni benne, hivatásként megélni. Mint ahogy azt sem feltétlenül jelenti, hogy a munkájával mindenkinek meg kell váltani a világot, imádni kell, és mindenképpen hozzá kell járulni a világbékéhez, a globális felmelegedés elleni küzdelemhez, vagy tudom is én. 

Ezzel együtt talán érdemes elgondolkodni az alábbi javaslatokon, ugyanis csak a vak nem látja, hogy a munka világa - bármit is jelentsen - bizony változóban van!

robotwork.png

1. Ne tedd fel az életedet!
Az igazán sikeres emberek nem azért tartanak ott, ahol, mert úgy születtek, hogy tudták mit akarnak és hogyan. Azért értek el kiemelkedő eredményt, mert mertek több lábon állni, kipróbálni dolgokat, hibázni és újrakezdeni. Valljuk be őszintén, elég kevés tizenéves tudja teljes biztonsággal kijelenteni, hogy mivel szeretne foglalkozni, vagy melyik iskolában szeretne továbbtanulni - egyáltalán szeretne-e? Sokkal nagyobb jelentősége van a hibás döntés felismerésének és a változtatásnak, mint egy-egy hibás döntésnek. És sajnos azt el kell fogadnunk, hogy a mai világban, a jövő világában pedig még inkább, a legjellemzőbb karrierút nem a jól megszokott szamárlétra, hanem a karrierspagetti, a jó értelemben vett job-hopper működés, és a szabadúszás lesznek. Lehet tagadni, de attól a tény még tény marad.

2. Ne félj változtatni!
Sokan jönnek hozzánk ügyfélként egészen konkrét elképzeléssel, rengeteg tapasztalattal, kiváló készségekkel - mégsem mernek kilépni a megszokott munkahelyükről, vagy akár csak amellett kipróbálni azt a tevékenységet, ami érdekli őket. Mert mit szól a család, a munkahely, mi van ha nem sikerül, mi van ha nem leszek olyan jó benne mint szeretnék... Nos, változtatni mindig nehéz, de attól, hogy halogatjuk, nem lesz könnyebb. Talán ha nem úgy gondolunk a munkánkra, mint életünk egyetlen lehetőségére, az segít.

3. Ne hanyagold el a magánéletedet!
És mit jelent a munka-magánélet egyensúlya ebben az új működésben? Ha nem egy klasszikus munkahelyen dolgozom, hogyan lehet abbahagyni aznapra a melót? Pláne, ha a baráti társaságom nagy része szintén vállalkozó vagy szabadúszó, és minden beszélgetésben felmerül egy-egy új ötlet, egy világmegváló app, vagy önkéntes kezdeményezés, amiből egyszerűen nem lehet kimaradni! A kötetlen munkaidőben húzhatok-e határokat, vagy azt jelenti, hogy vasárnap hajnalban is válaszolnom kell egy emailre? Hiszen a közösségi média nem alszik, ha nem teszek bele kellő energiát, nem indul be a vállalkozásom, nem leszek ismert, ha nem tolom a Facebook kampányt, vagy nem megyek el minél több rendezvényre, meetupra, konferenciára. Az egyensúly a szabadúszó világban is egyensúly - és az a rossz hír, hogy ez esetben sem fogja senki megteremteni helyetted. Neked kell megtalálnod, pont úgy, ahogy neked jó.

4. Ne hallgass senkire!
Kicsit visszás, ugye? Hiszen én is éppen most osztogatom neked az okosságot! Érdemes minden ilyen helyzetben azt megfogadni, amit be tudsz építeni, amit magadénak érzel, ami segít. Nem pedig a károgásra, az "úgysemfogmenni"-re és a "jólgondoldmegnembiztonságos"-ra figyelni. Onnan fogod tudni, hogy megtaláltad a saját utadat, hogy senki nem fog tudni lebeszélni, és nem mások kedvéért váltasz vagy nem váltasz, hanem azért, mert egyszerűen nem tudod elképzelni, hogy másként legyen.

5. Kérj segítséget!
Hidd el, nem vagy egyedül. Sokan gondolkodnak hasonlóan, küzdenek hasonló problémákkal, vagy éppen tapasztaltak már meg hasonló helyzeteket. Segítséget kérni nem szégyen, sőt, nagyon sok fölösleges körtől megkímélheted magad, ha elismered, hogy nem vagy mindenható, és nem sikerül elsőre minden tökéletesen. Ehhez is bátorság kell, hát legyél bátor!

 

A következő tökéletes lehetőség az inspirálódásra és a közös gondolkodásra a Future Work Festival, ahol azt próbáljuk meg körüljárni, milyen lesz a munka világa pár éven belül, hogyan tudnak erre felkészülni a szülők, a fiatalok, a már évek óta dolgozó felnőttek. Gyere el Te is, mi ott leszünk!  

 

Képek innen: https://www.pastemagazine.com/articles/2015/03/the-10-best-quotes-from-the-hitchhikers-guide-to-t.html, https://ascent.atos.net/the-future-of-work-its-work-but-not-as-we-know-it/, http://www.jefu.de/video-alarm-ueberwachung/