Az énmárka is lehet mellékvágány

Az elmúlt 10 évben nem volt 5 olyan egymást követő nap, hogy ne olvastunk volna valamit az énmárkáról. Személyes márka, personal branding, énmárka, hívjuk ahogy akarjuk, de megtanultuk, hogy e nélkül élni sem érdemes.

Nem is lehet egyébként, hiszen az énmárkánk akkor is épül, ha nem akarjuk, pont ahogy a munkáltatói márka teszi.

Vannak viszont olyan esetek, amikor az énmárka-építésre való túlzott törekvés kifejezetten félrevihet az eredeti céltól. Mikor valaki szabadúszásba kezd, és elkezdi egyéni vállalkozói karrierjét, legtöbbször ezzel kezdi.

download_1_1.jpg

Egyedül, vagy akár tanácsadó segítségével kiépít egy énmárkát.

Létrehozza a www.kovacsalajos.hu-t, kitalálja Kovács Alajost, mondjuk a pénzügyi tanácsadót. Ha jól csinálja, akkor ezzel csak formába önti, tudatosabbá teszi eddig is kész Kovács Alajos mivoltját. Kovács Alajos dolgozik, ismertebb, elismertebb, hitelesebb lesz. Napról napra erősebb és erősebb lesz az énmárkája, aminek közvetett eredményeképpen egyre több és több megkeresése lesz. 

Lassan, de biztosan, Kovács Alajos eljut egy pontra, ahol nem bírja tovább egyedül. Rájön, hogy bővülni szeretne, felvesz maga mellé még egy embert, hogy most már ketten együtt csinálják a kis pénzügyi tanácsadói vállalkozásukat.

És ekkor szembesül azzal, hogy saját magával rossz lóra tett. Mert a leadek Kovács Alajost keresik. Nem a Kovács Alajos Mellett Dolgozó Ember-t.

Úgyhogy mit csinál? Alapít egy másik vállalkozást, a KA Financial Solutions-t, és újra kezdi az egészet. Elkezd felépíteni egy kis márkát, teszi mindezt a nulláról. Hiszen a saját brandjét ehhez nem tudja felhasználni, Kovács Alajos kész van ugyan, de ez még nem mond el semmit a KA Financial Solutions-ről. 

Mit tehetett volna e helyett? Ha anno a KA Financial Solutions-el kezdi, és ugyanannyi időt és energiát beletesz az új brand felépítésébe, akkor a cégének a brandje átragad rá is.

steve-jobs-resigns-as-apple-ceo.jpg

A Facebook építette Zuckerberg márkáját, az Apple építette Steve Jobs márkáját, a Microsoft építette Bill Gates márkáját, a Prezi építette Halácsy márkáját. És nem fordítva. 

Ha építesz egy masszív, szerethető, bármilyen kicsi márkát is, az hozzád fog ragadni, és ezzel automatikusan épül a személyes márkád is. De ha építesz egy személyes márkát, abból még nem lesz céges márkád. Úgyhogy amikor bővülni szeretnél, kezdheted majd újra az egészet.

Tehát ha azon töröd a fejed, hogy kiugrasz a multiból, és szabadúszó karrierbe kezdesz, NE először azt találd ki, hogy hogy építsd fel a személyes márkádat.

Először találd ki, hogy mit szeretnél. És ha abban a mit-ben benne van a bővülés lehetősége, akkor menj mélyebbre és gondold végig, hogy a bővülésben biztos vagy-e annyira, akarod-e annyira, hogy az új céged oltárán akár a személyes márkádat is hajlandó vagy feláldozni.

Ha igen, akkor ne vesztegesd az idődet a www.kovacsalajos.hu-ra.

Kezdd rögtön a KA Financial Solutions-al és spóroltál magadnak egy évet.

 

HA A KA FINANCIAL SOLUTIONS-NEK NEM IS, DE NAGYON SOK MÁS CÉGNEK SEGíTETTÜNK MÁR FELNŐNI, TARTOZZ KÖZÉJÜK.

képek: http://cdn.osxdaily.com, https://pilbox.themuse.com