A Földközi-tenger második legnagyobb szigete: a türkiz Szardínia

Pár éve még gyerekek nélkül (najó, egy mínusz három hónapossal a hasamban) tettünk egy csodálatos körutazást, amit mindenkinek tudok javasolni, aki nem tart a hosszú autóutaktól. Három hétre indultunk, egy pár órás bledi és pisai kitérő után megnéztük Szardíniát, aztán Korzikát, majd a Cinque Terrét.

A beszámoló első része következik, a türkizkék Szardíniáról.

Szardíniára ma már megy fapados, úgyhogy ha nem akarunk annyit döcögni, akkor repülhetünk egyszerűen a mór beütésű Alghero-ba is. De ha nem tartunk az olasz autópályáktól, akkor válasszuk inkább az autós megoldást, olcsóbban fogunk kijönni, mert mint a legtöbb szigeten, Szardínián is méregdrága az autóbérlés. Korzikáról nem is beszélve, márpedig ha már eljöttünk idáig, mindkét szigetet érdemes bejárni.

Az ajánlott útvonal Budapest - Pisa (de csak a torony miatt, amúgy a városba kár benézni) - Livorno - Olbia, majd amerre csak gondoljuk. A komp elképesztő áron van Livorno-ból Olbiába, viszont ez csak akkor van így, ha a gyorsabb megoldást választjuk és a pár óra alatt odaérkezővel megyünk. Azonban van olyan verzió is, ami lassabban pöfög a tengeren, így az éjszakát a kompon tudjuk tölteni, és ezzel spórolunk egy szárd szállást, na így már nem is olyan vészes a helyzet. Ráadásul rosszabb éjszakát is el tudok képzelni, mint egy kompon a Tirrén-tenger közepén. 

Mi 5 napot töltöttünk a szigeten, ebbe Cala Gonone, Nuoro, Orgosolo, Porto Cervo, Sassari, Costa Smeralda, Castelsardo, Alghero, Bosa, pár Nuraghe és beach trail és a Neptun-barlang fért bele. Hadd maradjak jó szokásomnál és emeljem ki a kedvenceket ezekből. Ha több időd van, menj el délre is, én rengeteget olvastam előtte a szigetről és arra jutottam, hogy inkább teszek Korzikára párral több napot Dél-Szardínia rovására. Nem bántam meg a döntést, de erről majd a következő részben, Korzikánál:) 

Amit még tudni kell a szigetről, hogy kicsiknek tűnnek a távolságok, de autózni bizony kell, mert keskenyek és kanyargósak az útvonalak. Szardínia ideális túra és kerékpár útvonalakat is biztosít, de 6 hónapos terhesen én ezeket már kerültem. A beach trail nevezetű strandtúrákat viszont így sem szabad kihagyni, nagyon jópofa, hegyen-völgyön átvezető könnyű, közepesen nehéz gyalogutak kötnek össze olyan öblöket, ahol a madár sem jár. Bakancsot azért vigyünk magunkkal, nem egy papucsbarát övezet ez sem. 

Sziget révén kerüljük a főszezont, inkább áldozzuk be a fürdést, de cserébe élvezzük magunkban a látnivalókat. Mi májusban voltunk, ekkor még hideg volt a víz, de már nagyon jó idő kinn, úgyhogy napozni, megmártózni lehetett, cserébe turista minimális. Lonely Planet nélkül ne induljunk, életem legjobb pizzáját (beleértve Nápolyt is) Bosában ettem egy egy talponállóban, aminek a címe benn van a pótolhatatlan kötetben, nem lehet kihagyni.

 

Bosa

Hadd kezdjem a favorittal. Bosa elképesztően gyönyörű, olyan hangulata van, amelyet kevés olasz kisváros múl felül. Nem a tengerparton fekszik, hanem attól egy-két kilométerre, ami elég ahhoz, hogy szezonon kívül az a pár turista se jöjjön el, aki a szigeten nyaral. A Temo folyó völgyében terül el a városka, dimbes-dombos, a házak és a macskák színesek és kopottak, a svájci sapkás bácsik este héttől éjfélig kinn ülnek a házuk előtt, a minimális méretű parkokban látszólag száz éve zajlik háborítatlanul a sakk és a petanque. Bosában a tengeren kívül megvan minden, amitől Olaszországot imádni lehet. 

Alghero

Egy falat Spanyolország. Az 50.000-es kisváros 15-20%-a állítólag még mindig katalán, mindenesetre az egész jelleg, az érzet, ahogy sétálsz a városfalak között kiemel pár órára Olaszországból. Az óvárost övező ezer éves falak egy jellegzetes katalán városkát ölelnek. Az egyik leglátogatottabb városa Szardíniának, de ennek a városban bolyongva nem sok nyomát látjuk. Menjünk fel a tekergős Sulis-toronyba és vessünk egy pillantást Katalóniára:)

Orgosolo

Ez a város, mintha az északi Costa Smeralda vidék szöges ellentéte lenne. A hegyek között megbúvó sikátoros, romos, poros, falfestékekkel dekorált Orgosolo kívül esik az átlag turista útvonalán. Magyarul nem is sok mindent találunk róla, de ez még nem jogosít fel az elkerülésére. A 150-200, szociális és politikai túlfűtöttségről tanúskodó festménnyel borított házfal egészen egyedi hangulatot kölcsönöz a városnak. Inkább Szicília belsejére emlékeztet az atmoszféra, a luxusjachtok helyett golyónyomok, romos falak emlékeztetnek a város forradalmár lelkületére. Sztorijáról itt olvashatunk bővebbet

Neptun-barlang

Méretes pocakomra való tekintettel talán még többnek tűnt, de a 672 lépcsőfok nominálisan sem tűnik kevésnek. Márpedig ezt nem kerülhetjük el, ha le szeretnénk ereszkedni a barlanghoz. A cseppkőbarlangot vezetett túrán tekinthetjük meg, a termeket ellepő víz ezerszeresen tükrözi vissza a képződményeket, csodálatos látvány. 

5 nap Szardínia után északra indultunk, és szűk háromnegyed óra kompolás után már is érkeztünk Bonifacioba, Korzika egyik legszebb városába.

Folyt. köv. 

 

HA CSAK LÉGKONDIS KILÁTÁSAID VANNAK A NYÁRRA, ITT TALÁLSZ BUSINESS COACHOT. HA NINCS SZABIN.

A képek sajátok.