Intim coaching

A cím alapján szerintem a következőre gondolsz: két ember, akik össze vannak zárva egy szobában, „lelkiznek” és kialakul közöttük valamilyen érzelmi, szexuális vonzalom. Ez a vonzalom, addig-addig nő, amíg már nem tudják magukat türtőztetni, félredobják a kereteket (és a ruhákat), coach és coachee feltartóztathatatlanul egymásba gabalyodnak. Nagy totálban a naplemente, főcímzene, stáblista.

A pszichológus és páciense közötti erotikus vonzalom sok alkotó fantáziáját indította már be. Csak ami kapásból eszembe jut: A lány a vonaton, Veszélyes vágy, Terápia, stb. (Szerencsére a Good Will Hunting nem tartozik ebbe a sorba.)

Bár nem jellemzőek ezek a szituációk, biztosan van valóságalapjuk, különben nem térne ki rá külön az International Coach Federation (ICF), etikai kódexének 21. pontja is, ami elég egyértelműen fogalmaz:

21. Elkerülök minden romantikus vagy szexuális kapcsolatot az aktuális ügyféllel, vagy szponzorokkal, vagy tanulókkal, vagy szupervízorokkal. Továbbá, figyelek bármilyen potenciális szexuális közelségre a felek között, beleértve az én segítőimet, asszisztensemet és megfelelő lépéseket kezdeményezek az ilyen esetekben, vagy lezárom a megbízási jogviszonyt annak érdekében, hogy biztonságos környezet jöjjön létre.

Mi a y2y coachok is, az ICF etikai kódexe alapján tettük szakmai eskünket. Persze egy szakmai eskütétel sokaknak csak formalitás. Mi viszont szeretjük jól csinálni azt, amit csinálunk - sőt, nem elég jól, hanem nagyon jól. És innentől már nagyon is fontossá válnak az etikai előírások, mert azok nem csak a szakma tisztaságát hivatottak megteremteni, hanem a minőségi szolgáltatáshoz minimálisan szükséges alapokat.

A coaching mégis elképzelhetetlen egy bizonyos fokú intimitás nélkül.

De mit is értek intimitás alatt: két ember között akkor beszélhetünk intimitásról, ha a kapcsolatuk bizalomra, tiszteletre, odafigyelésre épül, és adott helyen és időben mind a ketten teljes énjükkel, figyelmükkel jelen vannak, nyitottan a másikra.

Éppen ezért nem feltétlenül jelent a szexualitás, vagy akár a romantika intimitást, és ez fordítva is igaz.

A coach és ügyfele egy biztonságos, bizalmi környezetben teljes énjükkel jelen vannak és odafigyelnek valamire. És itt jön a csavar, mert nem egymásra figyelnek oda, ahogyan egy pár. Ha jól működik a coaching folyamat, akkor mindketten a coacheera, tehát az ügyfélre összpontosítják figyelmüket, vagyis arra, amivel az ügyfél éppen dolgozik.

figyel3.jpg

Zárójelben megjegyzem, hogy ha nem coachingról van szó, hanem például párkapcsolati intimitásról, ott sem az történik, hogy egyszerre mind két fél a másikra koncentrál. Hol az egyik félre koncentrálnak mindketten, hol a másikra.

Igen, az ügyfél dolgozik, tehát nem feltétlenül kényelmesen érzi magát. A coaching során megteremtett intimitás nem csak a kellemes "mennyire jó, hogy valaki meghallgat" érzéseknek ad teret, hanem az erős negatív hullámok is végigsöpörhetnek az ügyfélen. Megjelenhet a harag, a bánat, megjelenhetnek a könnyek is, hiszen ebben az ítéletmentes helyzetben szabad gyengének mutatkozni. Business világban kevés az ilyen oázis.

Ahhoz, hogy a folyamatot támogató intimitás kialakulhasson, elsősorban a coachnak kell erőfeszítéseket tennie. Neki kell kizárnia a csapongó külső gondolatokat, prekoncepciókat, akár a tanult coaching ismereteket is annak érdekében, hogy ott és akkor annyira fókuszált legyen a jelenléte, hogy az ügyfél automatikusan vegye át ezt a fókuszt. Ebben a helyzetben nem lehet titkolózni, megtéveszteni, csalni. Minden ott van fehéren-feketén. Ahogy mondani szoktuk, az itt és most -ban dolgozunk. Ez sok ügyfél (és kezdő coach) számára ijesztő.

tandem.jpg

Az intimitás sokak számára annyira ijesztő, mint egy ejtőernyős ugrás, és a coaching annyira intim, mint egy tandemugrás.

A tandemugrás során az ügyfél van elöl, a coach hátul. A coach személyisége szinte teljesen rejtve marad. Az ügyfél esetleges érzései nem a coach-hoz, mint valóságos hús-vér emberhez kötődnek, hanem a helyzethez, amiben kap valamit. A coach célja nem az, hogy a megteremtett intimitást az ő és ügyféle kapcsolatára terjessze ki, hanem az, hogy az ügyfél saját magával képes legyen egy nyitott, intim gondolatiságra. A coach ezzel járul hozzá az ügyfél támogatás nélkül is fenntartható sikeresebb működéséhez. Azért, hogy a tandemugrást önálló ugrások követhessék.

Az intimitás nem csak alapfeltétele a társas kihívásaink megoldásának, hanem általános szükségletünk is. A jó hír, hogy ezt meg lehet teremteni, csak néhány dolgot szem előtt kell tartanunk:

  • Tudnunk kell, hogy mi az intimitás és mi nem az, mivel nem szabad összekevernünk;
  • Az intimitás nem a nemiségről szól;
  • Csak bizalmi légkörben alakulhat ki valódi intimitás;
  • A koncentrált, nyitott jelenléthez fel kell ismerni azokat a gondolatokat, amik elterelik a figyelmünket arról, amit a partnerünk ott és akkor tesz, vagy mond.
  • A bizalom és az intimitás sokak számára ijesztő, ezért idő, és türelem kell a kialakulásához;

Ha már készen vagy az ugrásra, csak kell valaki, aki elkísér, és megrántja a kioldózsinórt, akkor amikor kell, nem később és nem korábban, akkor megtalálsz minket a következő helyeken: arckönyv, insta.

 

A képek innen: tandemugras.com,varazsbetu.hu, www.origo.hu