Az elképesztő Cinque Terre

Bevallom nincs ihletem munkáról írni abban az időszakban, amikor a levelezésem nagyobb része származik az airbnb-ből vagy a homeaway-ből, mint a cégből. Úgyhogy rájöttem nem küzdök a nyár ellen, megírom inkább a nagy sikert aratott Korzika-Szardínia-Cinque Terre nyaralás harmadik részét, a turistákkal zsúfolt, ennek ellenére egészen elképesztően gyönyörű Cinque Terréről.

manarola-cinque-terre-italy.jpg

Cinque Terre, az Öt Föld (az kemény, hogy már régen nem elit gimnázium 4 évnyi, heti négy óra latintanulmánya után nem voltam annyira magabiztos a latinomban, hogy megnéztem azért, hogy biztos azt jelenti-e, amit gondolok...), a Ligur-tenger partján húzódó öt apró település, aminek szépségére tényleg nincsenek szavak.

Sajnos ekkora gyönyörűséget nem is sikerült titokban tartani, úgyhogy az UNESCO kulturális világörökség részét képező területet egészen megdöbbentő mennyiségű turista keresi fel egy évben.

Mi 5 éve voltunk, akkor még kicsit jobb volt a helyzet, május végén este már csak pár ember kószált a tereken. Ha most mennék, kinéznék egy márciusi vagy egy novemberi hétköznapot, máskor esély sincs rá, hogy bármi is átjöjjön a hangulatból, sajnos annyira meghitt nyaranta, mint mondjuk a Sixtusi Kápolna.

article-0-19e7adb8000005dc-820_634x423.jpg

A kép csak illusztráció. A Sixtusi Kápolna nem a Cinque Terrén van. És jóval többen szoktak benne lenni. :)

Korzikát a Bastia-Livorno komppal elhagyva további egy óra autózás után érkeztünk meg La Speziába, szállásunkra. Májusban voltunk, de már így sem lehetett kifizethető szállást találni Cinque Terre területén, de a vonatösszeköttetés zseniális a városok között, úgyhogy elég egy pár tíz kilométerre lakni, a kocsit kinn hagyod, vonatra pattansz és sorra látogatod a városokat. 

Az 5 földet összekötő, összesen kevesebb, mint 20 km-nyi utat vonaton kívül megteheted gyalog (Sentiero Azzurro, egy nagyon híres túraút köti össze a falvakat, ha bírjuk erővel és kevésbé vagyunk terhesek, mint én voltam, tessék végiggyalogolni) vagy hajóval, ki-ki vérmérséklete, fizikai kondíciója szerint. Autóval ne tedd, többet fogsz parkolni, mint élvezni a látnivalókat.

Kihagyni nem szabad egyiket sem, tényleg elképesztő helyek, és ha nehezen is, de azért lehet találni egy-egy eldugottabb sikátort, egy-egy pinceéttermet, ahol még nincs angol étlap, ahol beköszön egy-egy másodpercre a igazi Olaszország.

És akkor jöjjön az 5 városka, északról délre:

 

Monterosso al Mare

img_0120-l.jpg

Ha vagy olyan elvetemült, hogy a fenti figyelmeztetések ellenére nyáron érkezel, akkor ez az a városka, ahol kényelmesen fürdeni tudsz, van egy falatnyi homokos tengerpartja is.

Monterosso azonban - ahogy Olaszország többi része - távolról sem a tengerpart miatt éri meg a látogatást. A városkát a VII. században alapították a rómaiak, ma kevesebb, mint 2000-en lakják a két apró részből összenőtt települést. Erődmaradványt, XIII. századi gót templomot, XVII. századi kapucinus kolostort, valamint egy ötemeletnyi Neptun szobrot is találunk - ha sikerült átverekednünk magunkat a souvenir shopokon.

 

Vernazza

vernazza-23.jpg

Vernazza sokak kedvence az ötből, egészen elképesztő hangulata van, rengetegszer szerepelt a legszebb olasz falvak (egyébként követendő!!) listáján. Szintén évezredes múlttal rendelkezik, a környéken lakók többsége a turizmuson kívül ma is ugyanazt a tevékenységet végzi, mint anno.

Tökéletes minőségű helyi olívaolaj, pazar bazsalikomok, hatalmas citromfák és persze szőlő. A kisebb boltok mélyén találunk helyi készítésű pestót, egy életre emlékezni fogunk rá, ha eddig nem kóstoltuk.

 

Corniglia

city_corniglia_big_1.jpg

Az egyetlen település az ötből, amely nem a tengerparton fekszik, így viszont egy hajszállal talán kevesebb a turista. Őrtorony, erődmaradvány, a Genovai Köztársaság nyomai és lenyűgöző kilátás. Kényelmes cipőt vegyünk, flipflopban nem fogjuk bírni a rengeteg lépcsőzést. Ha enni szeretnénk, ez lesz a mi településünk, a kevesebb (haha) turistának köszönhetően itt nagyobb eséllyel találunk igazi olasz konyhát.

 

Manarola

houses-among-the-blossoms-at-manarola-cinque-terre.jpg

Aprócska, festői halászkikötő felett egy csodaszép kis városka. A tengerbe rengetegen ugrálnak a sziklákról, de létra is rendelkezésre áll, szóval a fürdést sem kell kihagyni. De fürdés előtt vagy után másszuk meg a falut, mert felülről egészen fantasztikus kilátás nyílik a Ligur-tengerre.

Van egy gyalogösvény, a szerelmesek ösvénye, amely összeköti Riomaggiore-vel, de indulás előtt tájékozódjunk, mert gyakran zárva tartják. Ha mégsem, akkor annak ellenére lesz nagyon szép élményben részünk, hogy a fentebbi sixtusi hangulat okán romantikusnak azért távolról sem nevezhetjük a sűrű tömött sorokban való andalgást.

Riomaggiore

riomaggiore.jpg

A legdélibb települése Cinque Terrének, ennek megfelelően általában a legzsúfoltabb is. Mi egészen késő estig maradtunk, hogy az utolsó vonattal menjünk haza, így azért ki lehet fogni egy majd üres kikötőt. De tömötten is csodás egyébként, a többi faluhoz hasonló időkből, XIII. századból származó vár, kápolna, és Keresztelő Szent János templom szerepel a látnivalók listáján. És persze maga a kilátás, a lenyűgöző építészet.

Ez tehát Cinque Terre, az öt föld, Olaszország egyik olyan célpontja, amelyet zsúfoltsága ellenére őszinte szívvel ajánlok bárkinek bármikor. Kényelmes cipő és 2-3 nap, több nem kell hozzá és ebbe már a hajókázás, a gyalogtúra és a városnézés is bőséggel bele fog férni. És persze nem kötelező délről érkezni, nekünk hab volt a tortán a Szardínia-Korzika túra végén, de Milánóból, Padovából, Firenzéből is 2-3 órán belül elérhető, úgyhogy ha arra járunk, mindenképpen érdemes ráhúzni pár napot és belevenni az útitervbe az öt lélegzetelállító városkát.

 

HA PONTOSAN TUDNÁD HOVA MENNÉL NYARALNI, DE SOSEM VOLTÁL MÉG 5 NAPOT IRODÁN KíVŰL KIKAPCSOLT TELEFONNAL, ITT TALÁLHATSZ MAGADNAK BUSINESS COACHOT. 

 

Co-founderünk, Judit mindeközben Szardínián szürcsölgeti az aperolspritzét, itt követheted instán. 

 

képek: sajátok, és http://www.cinqueterre.com/, https://www.incinqueterre.com, http://forgetsomeday.com, http://www.sophiesworld.net/, http://www.lifeinriviera.com