"Az szorul coachra, aki önbizalomhiányos"

Kérdezz a coachtól rovatunk következő epizódja következik, az egyik leggyakoribb tévhittel, miszerint:

"Az szorul coachra, aki önbizalomhiányos."

És akkor most nagyon finom és nyomdafestéket tűrő voltam, mert bizony az önbizalomhiányosra elég sok, ennél konkrétabb jelző létezik nyelvünkben. Amit szoktak is használni.

2cb8380edb33e6f84e84afff56e37a8c.jpg

Van pár gond ezzel a kijelentéssel. Az egyik - nyilván - hogy általánosítás. Ettől még lehetne igaz is persze.

A másik, hogy akit én igazán önbizalomhiányos emberként ismerek, az sosem hívna fel egy coachot. Mert nincs hozzá önbizalma. Ördögi kör. 

A harmadik, hogy ha egyetlen területen sincs önbizalomhiányod, az azt jelenti, hogy akkora a vakfoltod, hogy kitakar egy egész területet. Már elnézést a direkt stílusért. És szintén elnézést az általánosításért. 

johari-ablak.jpg

Az önbizalom nem fekete vagy fehér, nem van, vagy nincs. Nekem zöld szemem van, kockás a hasam, rövid a lábam, van önbizalmam és lúdtalpam is. Ilyen nincs. Nem egy konstans adottság. Biztos megfigyelted már, hogy ráadásul attól függően, hogy kivel találkozol, néha mintha csökkenne. "Ha az exem hív, mindig olyan, mintha nem is tudnék értelmesen összerakni egy mondatot." "Ha apámmal beszélek, mindig előjön a kisebbségi komplexusom." Ismerős, nem?

De ha olyan "önbizalmad" van, hogy azt gondolod, neked aztán biztos nincs szükséged se coachra, se senkire aki a fejedben turkálva fog neked bármiféle támogatást nyújtani, vagy tart egy kristálytiszta tükröt, akkor ott valami gond van.

Vagy az, hogy nem mersz tükörbe nézni, vagy az, hogy pontosan tudod, hogy mit látnál benne, ezért letakartad, már évekkel ezelőtt. Ráborítottál egy adag "önbizalmat", hogy ne lásd, mi van bent.

can-clean-cloudy-mirror_dd316702f0d37645.jpg

De ez a ráömlött önbizalom azért szép lassan csak le szokott folyni. És itt-ott felsejlik a tükör, előjön a vakfoltod, vakfoltjaid egy-egy része. Amit utálsz. Hiszen nem ismered, hiszen egy olyan oldalad, amiről nem is tudtál. Ezért döntesz. Úgy döntesz, hogy előveszel egy üveg Clin-t és egy papírtörlőt és szépen, lassan lemosod azt a tükröt. Vagy úgy, hogy egy nagy adag "önbizalmat" ráöntesz, hogy kifele egy vaskos, kissé arrogáns, de mindenképpen nagyon erős, magabiztos embert lássanak. Főleg, hogy te azt láss. 

Mert a vakfolt attól vakfolt ám, hogy csak te nem látod.

És íme, itt az a kizökkenthetetlen, rémesen határozott ember, aki azt mondja: "Coachra az szorul, aki önbizalomhiányos."

Az igazság pont az ellenkezője. A legnagyobb önbizalommal rendelkező ügyfeleim ha csörög a telefonjuk ülés közben, simán bemondják hogy "coachnál vagyok, hívlak majd".

Akik névvel írnak referenciát a honlapunkra, mert nem is értik azokat az embereket, akiknek annyi műönbizalom van locsolva a tükrükre, hogy azt gondolják, egyfajta szégyen támogatást kérni. Szégyen azért fizetni egy embernek, hogy segítsen letörölni a tükröt.

Nem az szorul coachra, aki önbizalomhiányos. Egyáltalán senki nem szorul coachra. Remekül el lehet lenni önismeret nélkül, akkora vakfolttal, hogy a Clin-es üveget sem veszed észre a könyököd mellett. 

Coachhoz pont az szokott menni, aki eljutott az önismeret azon szintjére, hogy tudja, létezik olyan oldala, amit nem lát. Szeretne olyan dolgon változtatni, amit nem érez az erősségének. Mert van ilyene, és tudja magáról. És nem fél tőle.

onismeret_2.jpg

Egyetlen olyan megkeresésünk sem volt még, ahol segítséget kért volna bárki. A coach nem utolsó mentsvár, nem Szent Grál, és nem is egy haszontalan semmirekellő, aki elveszi az önbizalomhiányos emberek pénzét. A coach segít beazonosítani a vakfoltjaidat, segít felfedni az éned azon részét, amelyet nem látsz, vagy nem akarsz látni.

 

ITT TALÁLSZ CLIN-T. DE A RONGY NÁLAD LESZ.

Ha van kérdésed, ami passzolna a rovatunkba: info@y2ycoaching.hu

képek: a felső Bán Sarolta (osztálytársam volt, menő, igaz? zseni a csaj!), a kommerszek meg innen: https://aos.iacpublishinglabs.com, wikipedia.hu