Voltál már idén szabin?

Az év fele már eltelt, de voltál már idén szabin? Biztos? Ha az alábbi 3 pont igaz rád, voltál szabin.

És unikum vagy ezzel, legalábbis a generációnkban.

Nem reprezentatív, de mindenképp érdekes körbekérdezésünk alapján 100 Y generációs vezető (és van köztük vállalatvezető igen, de nem az a jellemző) közül 100 nem teljesíti mind a 3 feltételt.

shutterstock_31419226.jpg

Nincs már köztünk olyan, aki ne nézné a céges leveleit a telefonján, akinek külön magántelefonszáma lenne, aki ne lenne benne hatvan facebook, viber vagy ki tudja még milyen csoportban a kollegáival közösen. És ezek bizony kíméletlenül csipognak, akár szabin vagy, akár nem. Hiába van beállítva az out of office-od.

Magam is köztük voltam egyébként, az utolsó norvég utunkon akartam kipróbálni először, milyen egy teljes hétig nem foglalkozni a munkámmal (Régebben még rosszabb voltam, volt hogy headsettel snowboardoztam, annyiszor hívtak a cégtől).

Elbuktam, nem bírtam ki, hogy ne nézzek rá pár levélre, sőt instára is posztoltam pár fotót, ami céges accountként, szintén illegális. Úgyhogy tettem még egy próbát, és jelentem sikerült. Nem volt egy teljes hét, de egy hosszú hétvége igen. És elképesztően üdítő érzés, bátran merem ajánlani mindenkinek.

És mielőtt masszív kifogásgyártásba kezdesz, hadd tegyem hozzá, hogy nem arra bíztatlak, hogy ne szeresd a munkádat. Hogy ne rajongj érte. Hogy ne legyél munkamániás, a szó jó értelmében. A gyerekeimet is imádom, mégis jól esik néha külön tölteni tőlük pár órát. Hiddel, forogni fog a Föld nélküled is.

www_tvn_hu_47f6a163c3c8a70697556f4abfa9a2c1.gif

 

1. Ha szabin vagyok, nincs nálam laptop.

2. Ha szabin vagyok, letiltom a céges leveleimet és az összes social media csatornát, amin kommunikálni szoktunk.

3. Ha szabin vagyok, nem veszem fel a telefont céges hívásnak, ha kolléga hív, az udvariasság kedvéért maximum egyetlen sms-ben tájékoztatom mikortól leszek elérhető (emailben nem, mert a céges leveleimbe nem lépek be).

 

Csak 3 pont. És utolsó mentsvárként kérlek ne hozd elő az örök kifogást, hogy "de a főnököm elvárja.".

Nem várja el, megszokta.

Mert hozzászoktattad.

Mert hozzászoktattuk.

Mert hozzászoktunk.

 

FACEBOOKON KÖVETSZ? HADD NE GYÁRTSUNK KÜLÖN HíRLEVELET, ZUCKERBERGÉK DOLGOZNAK ELEGET, HASZNÁLJUK KI.

 

kép: http://s7.images.www.tvn.hu, http://www.silicon.co.uk/