Nem költünk az Y generációra!

Ez a mondat hagyta el az egyik hazai tulajdonú középvállalkozás HR igazgatójának a száját, mikor azt a kérdést tették fel neki társaságban: ők mit tesznek azért, hogy megtartsák az Y generációsokat a cégüknél.

Nem költünk az Y generációra!

krowdfit_nobudgetnoproblem.jpg

Az érvrendszer azon két tény köré volt felépítve, hogy 

1) úgyis elmennek, tudjuk, hogy 2-3 évnél hosszabban nem maradnak nálunk,

2) még túl fiatalok ahhoz, hogy kiérdemelték volna, hogy sok extrát kapjanak (lásd profi coachot egyébként, az ő értelmezésében, amit az "öregek" kapnak, de még a C-level Y-ok sem!).

kep1.jpg

Szóval:

2020-ra minden 2. munkavállaló,

2025-re pedig minden 4 munkavállalóból 3, Y generációs lesz.

Tényleg.

Ergó vagy megtanulunk együtt élni ezzel a gondolattal, és tekerünk egyet a látásmódunkon, vagy a világ minden pénzét ki fogjuk fizetni annak az egy szerencsétlen X generációsnak, aki a 3 db Y-al ellentétben hajlandó lesz majd 2-3 évnél hosszabb időt is eltölteni egy munkahelyen (persze hogy hajlandó, ha addigra már jobban várja a postást majd a nyugdíjjal, mint az Y most a búcsúbuliját).

De az állításai nem ebből az egy sebből véreznek, hanem: fogalmunk sincs róla, hogy a 40 éves Y generációs hány évente fog munkahelyet változtatni. Nem tudjuk. Senki. Mert nem létezik ilyen. Jelzem, azt sem nagyon tudjuk, hogy a 23 éves X generációs hányszor változtatott volna munkahelyet, ha nincs négyszeres munkanélküliség akkor, mint most. 

job-hopper.gif

Nem a generációk változnak, hanem a munkaerőpiac.

 

Attól, hogy ezt most rákenjük egy generációra, mert divatos erről csevegni, és mert rákattintasz a címre, ha benne van az Y (Kemény, mi? És tényleg.), attól, ahogy ezt már sokszor, sokan és sokféleképpen leírtuk (Juci például itt, én például itt az elején), ez a kérdés nem a generációkról szól.

Ha nem költesz az Y-okra, a cégedre nem költesz. Y generációs a szakembergárdád fele, a középvezetők egynegyede, tíz éven belül pedig a teljes céged háromnegyede. Ha nő a fluktuáció, akkor is meg kell próbálnod tenni ellene. Miféle érv az, hogy nem költök rá, mert úgyis elmegy? Persze, hogy elmegy, ha nem költesz rá. És megteheti.

Mert várják máshol. Mert szabadulószobákat szerveznek neki állásinterjú helyett (2017, Magyarország), hátha akkor van kedve odamenni az interjúra. Bár ez akkor sem tűnik számomra az év ötletének, ha elég okos kiszabadul, ha hülye hozzá, akkor meg nem akarom, hogy itt maradjon, vagy? :)

share.jpg

Nem mondom, hogy az észnélküli vezetőfejlesztésnek bármi értelme lenne. De diszkriminálni a vezetőfejlesztésben résztvevők egy részét, mert azt gondoljuk, hogy ők nem olyan lojálisak, mint idősebb társaik - kimeríti az önbeteljesítő jóslat fogalmát. 

 

HA A TE HR IGAZGATÓD NINCS A FENTI HÖLGY ÁLLÁSPONTJÁN ÉS FEJLESZTED Y GENERÁCIÓS VEZETŐIDET, HAT KVALIFIKÁLT BUSINESS COACHOT TALÁLHATSZ HOZZÁ ITT.

 

képek: http://exit-game.de, saját, http://www.fearlesscareer.com