Miért nem divat itthon az önkéntesség?

Itthon, ha valaki önkéntes alapon vállal munkát, akkor azt hiszik:

a) bolond

b) ki van bélelve pénzzel

c) úgy unatkozik, hogy azt sem tudja már, mit csináljon jó dolgában.

esetleg

d) ezek tetszőleges kombinációi.

volunteer_vacations.jpg

Nemrég egy projekt kapcsán - amiről még leszek hírrel remélem sokat - megint belebotlottunk abba a kérdésbe, hogy a mi korosztályunkat, generációnkat, egyszerűen lehetetlen rávenni arra, hogy ingyen munkát végezzen.

Ha elmagyarázod valakinek, hogy konkrét munkát kell végeznie, és nem fog érte fizetést kapni, vége a beszélgetésnek. Mert akkor neki erre nincs "energiája". Ez a kedvenc kifejezéseim egyike.

Nekem nincs energiám lefogyni, nekem nincs energiám megtanulni angolul, nekem nincs energiám olvasni, nekem írni, nekem edzeni, nekem tanulni. És ingyen munkát meg senkinek nincs energiája végezni.

Szóval attól, hogy valamiért nem adnak pénzt, attól még nincs ingyen. Lehet, hogy nem kapsz érte azonnal forintot, de a befektetett energiáid, ettől még mindig meg fognak térülni. Mert kaphatsz érte cserébe:

a) kapcsolatot

b) szakmai tapasztalatot

c) élettapasztalatot

d) felkérést a következő munkádra - ami már fizetős lesz.

nn20110601a4a-540x396.jpg

És nem egy reklámszagú főzzél kávét gyakornoki programról beszélek. Az nem biztos, hogy mindig jó befektetés. De ahogy egy munka megtérülése sem egyértelműsíthető forintban, úgy magát a munka fogalmát is érdemes átgondolnod. Nekem nem munka egy rendezvényen ülni, tanulni és cikket írni a hallottakból.

De munka lenne kétszáz virágot megöntöznöm a szomszéd néni kertjében. Lehet, hogy neked fordítva van, világ összes pénzéért vagy nem pénzéért sem lennél hajlandó végigülni egy kétnapos konferenciát BÁRMIRŐL, viszont az életed is le tudod tölteni a muskátlijaiddal. Keress akkor olyan önkéntesmunkát, amit élvezel. 

De csak azért elutasítani egy lehetőséget, mert nem ad azonnal pénzt, luxus. Sokkal nagyobb luxus, mint ingyen dolgozni.

hero_volunteers-digging-on-a-project-site-in-tanzania-1400x568.jpg

És nem, nem kifogás, hogy dehát már van egy 8 órás munkám, a többit magamra akarom fordítani. Az önkéntességet is magadra fordítod. Saját magadat fejleszted vele, te szerzel kapcsolatokat, te szerzel tapasztalatot. Ráadásul olyan emberek között, akik

a) nem bolondok

b) nincsenek kibélelve pénzzel

c) sosem unatkoznak mert pontosan tudják, hogy mit csináljanak jó dolgukban. 

Magukkal törődnek. Csak nem úgy, hogy egy viber csoportban heverésznek, hanem úgy, hogy tesznek valamit magukért. Magunkért. Értetek. Értünk.

 

Ha webfejlesztő vagy, beszélsz angolul és látsz lehetőséget kanadai projektekben, várunk szeretettel. Önkéntesen. De profitálni fogsz belőle. Majd.

 

képek: https://www.japantimes.co., https://media.mnn.com. Majd 10 éve voltam a Grand Canyonban, ahol döbbenten figyeltük, hogy jól szituált helyi 20-30 éves srácok, lányok, 40 fokban vájják a lépcsőket a kanyon oldalába. Le a kalappal.