Hogy építsd újra a személyes márkádat?

A személyes márka építéséről könyvtárakat írtak-írtunk már tele, de van egy olyan aspektusa a kérdésnek, amelyet kevésbé szoktuk boncolgatni. Ez pedig a személyes márka újraépítésének a kérdése.

De mikor lehet ilyesmire szükség?

Röviden akkor, ha valami olyan került a neved mellé, amelytől szeretnél megszabadulni. És jelen esetben mindegy, hogy mi az.

maxresdefault_1.jpg

Lehet az, hogy te vagy a srác, aki meztelenül táncolt a csapatépítőn.

Lehet az, hogy te vagy a csaj, aki közhelyes idézetekből próbált meggazdagodni (ld. Oravecz Nóri. És fogadjunk, hogy fogalmad sincs, mit csinál most, pedig elképesztő, hogy mit tett le az asztalra, és olyan messze van a pár évvel ezelőtti idézetes oravecznórától, mint Makó Jeruzsálemtől, nézz utána!)

Mindegy miért, de mindannyian eshetünk abba a csapdába, hogy kerül ránk egy címke. Egy címke, amelyet elképesztően nehéz utána leszedni a homlokunkról. Egyrészt, mert mi is látjuk - nap, mint nap. Másrészt - és ez a nehezebbik kérdés - hogy mások is látják, olyanok, akik évente egyszer találkoznak velünk, akkor is csak annyi időre, hogy azalatt örülhetünk, ha a szemük a szemünkig eljut, nemhogy a homlokunkig.

Szóval mi ilyenkor a teendő? Hogy kell ilyenkor tiszta lapot nyitni?

1. Ne tagadd le!

A legrosszabb, amit tehetsz, ha szégyelled magad a múltad egy szelete miatt, és emiatt megpróbálod letagadni. Egyrészt nem fog sikerülni, másrészt hiteltelenül indulsz az új éneddel.

Harmadrészt nincs új éned, az is te voltál, ez is te vagy.

Ha felnőttél, ha már nem szándékszol pucéran táncolni a csapatépítőn, szuper. Ettől még mindenki meg fogja neked bocsátani (vagy visszasírni), hogy régen tetted.

2. Fogadd el!

Ahhoz, hogy le tudd tépni a címkét, kénytelen vagy először megbarátkozni vele. De mielőtt a régi oravecznóris mélységekbe zuhannék, hadd is hagyjam itt abba a kérdés kifejtését. Elolvasod, elhiszed, beletörődsz, túllépsz rajta. Ennyi. 

3. Keress egy új címkét!

Az emberek könnyebben váltanak egyikről a másikra, mint egyikről a semmire.

Ha van egy új címkéd, amin csámcsoghatnak, könnyebben feledésbe merül a régi.

Nyilván érdemes az új címkédet körültekintően kiválasztani, mielőtt nagyobb bajba sodrod magad, mint régen :) De a srác, aki pucéran táncolt a csapatépítőn, nem tud egyszerre lenni a srác, akinek tetovált a jobb karja.

Vagy egyik, vagy másik.

4. Ragaszkodj az új címkéhez!

Ha megvan az új címke, hordd addig, amíg rá nem szokik mindenki és már úgy szét nem csámcsogták a kérdést, hogy ráunnak maguktól. És ha végre hónapok óta egyetlen árva utalást sem hallottál a régi éned bármelyik szeletére, amit el akartál felejteni, le is tépheted. Már nincs rá szükséged.

1b2ca70.jpg

És ha azt hiszed, ez nem egy komoly téma, és neked sosem lehet szükséged ilyesmire, hadd meséljem el, hogy volt olyan ismerősöm, aki zseniális agya és kifogásolhatatlan teljesítménye ellenére azért nem kapta meg a vezetői kinevezését, mert hat évig emlegették, hogy az egyik céges bulin kitört a foga. És egy ilyen embert nem lehet komolyan venni.

De lehet, csak ha véletlen veled történik, neked is tenned kell érte, hogy rendbehozd a fogaidat.

 

Fogakkal nem foglalkozunk, de a címkeletépés és újraragasztás az egyik erősségünk, próbáld ki!

 

képek: https://www.steamgifts.com