Az utolsó 90 nap

A HRFest programját böngészve jött szembe egy előadás az első 90 napról. Friss vezetők útjának első 90 napját mi is gyakran kísérjük, így van alkalmunk mélyebbről belelátni milyen fontossága van az első 90 napnak egy munkavállaló, egy vezető életében. Milyen fontossága van a próbaidőnek magának.

A munkavállaló szempontjából ez az egyik legfontosabb időszak. Azonban egy dolgot elfelejtünk.

A munkáltató szempontjából az első 90 napnál csak egyetlen fontosabb dolog létezik: mégpedig az utolsó 90 nap.

7-tips-for-quitting-a-job-right-after-you-start.jpg

Ha munkáltatóként épp a jövő évi büdzsén vitatkozol a HR vezetőddel, ne csak az első 90 napos programokra bólints rá. Sőt, ha vaj van a füled mögött (ne húzzál rá sapkát, ahogy anno írtuk), és a céged sem olyan hírrel rendelkezik, hogy bármi sanszod lenne a munkaerőért folytatott küzdelemben, fordíts egyet a gondolkodásodon.

Dolgozz az utolsó 90 napon.

Hogy nem tudsz róla, hogy fogalmad sincs, kinek mikor van az utolsó 90 napja? Az gond. Mert ez azt jelenti, hogy nem tudod megmondani 2 hónappal előre, mikor fog felmondani a dolgozód. Magyarán fogalmad sincs róla, hogy érzi magát.

Fogalmad sincs róla, hogy épp a felmondólevelét írná alá, csak le sem tudja hova tenni a papírját, mert egy ködös őszi reggelen négyszáz babzsákot talált az íróasztala helyett. Azon meg nem lehet írni. Sem.

2b3fa14c10ee5ce01cbbd49bd44c5796--huge-bean-bag-chair-bean-bag-chairs.jpg

Szóval mit kellene tenned a 90 napos offboarding programodon? Például:

1. Rájönni, hogy mikor kezdődik. Hoppá.

2. Elhinni, hogy az embered helyesen döntött és támogatni a döntését, ezzel - jobb későn, mint soha alapon -kiépítve azt a bizalmat, amit eddig nem sikerült.

3. Tanulni tőle. Megtanulni mindent, amit tud, mindent amit érez, mindent, amit érzett.

4. Kiszedni, kihúzni, kiásni, fertőtleníteni az összes árva apró tüskét és annak helyét, amit az 1-2-10 év alatt ejtettél a cégeddel a szívében. Legalább magadért tedd, a te hírneveden segítesz ezzel, nem az övén.

5. Elérve ezzel, hogy lojális legyen hozzád, akkor is ha elment.

n-college-parents-628x314.jpg

Nem az a baj, ha felmond az embered. De nehogy már azt hidd, hogy egy árva exit interjú amit úgy kezd, hogy tíz év után először fog kezet a HR-essel bármin fog segíteni. Nem fog. Építs rá programot, találj ki bármit, de építsd ki a bizalmat, érd el, hogy jó szívvel távozzon, ha akar.

És ha tényleg jól csinálod, még az is lehet, hogy a végén marad. Vagy visszajön. Mert visszaengeded. Másodszor is. Mert munkahely, nem házasság. Bár Mikszáthnak az is működött.

 

Ha szeretnél valakit magad mellé, aki teker egyet a nézőpontodon és képes leszel újat mutatni magadnak, ahelyett, hogy a többieket másolod, 6 kvalifikált business coach hozzá itt.

 

képek: http://static5.businessinsider.com, https://www.pinterest.com/