Munkaerőhiány vagy látens munkanélküliség?

Nem tudsz egyetlen olyan gazdasági médiumot végigböngészni, hogy ne futnál bele a munkaerőhiányba. Ha vezető vagy, magad is tapasztalod minden áldott nap, tényleg nehéz munkaerőt találni. Jó munkaerőt még nehezebb nyilván, de ez más tészta.

Ez mind igaz. A gond viszont az, hogy bár lehet, hogy a munkaerőhiány papíron látszik, mert kevesebb FTE (full time employee, kb. értsd úgy: ember) áll rendelkezésre, mint kellene, azonban ugyanazon a papíron az már nem látszik, hogy az adott FTE a full time-jában mégis mi az ördögöt csinál. 

boredom.jpg

Merthogy gyakran a legnagyobb gond az, hogy az ember unatkozik, mert NINCS mit csinálnia. A HR meg panaszkodik, hogy kevés az ember. Az unatkozó ember generációjától életkorától, élethelyzetétől függően pénzért unatkozik tovább, vagy ami még rosszabb, felmond. Ha felmond, megint nő eggyel a hiányzó munkaerő riasztó száma. Ami aztán pokoli spirálba vezet, tudniillik egyre több és több unatkozó hallja meg, hogy munkaerőhiány van, és ezért szépen nekiáll ő is állást keresni. 

Mivel hála a jó égnek pont innen, a blogon keresztül rengeteg egyedi ügyfelünk is van, így a nagy céges ügyfeleken túl van lehetőségünk belelátni még egy csomó kisebb-nagyobb cég életébe.

És botrány a helyzet, tényleg. Dolgozunk olyan vezetővel (SSC, 7 jegyű fizetés, cégautó, whatever), aki egy-két napot dolgozik a héten.

A home office ugye, megtoldva egy határon túli főnökkel, és egy többezer fős szervezettel máris kitűnő lehetőség arra, hogy a kutya ne jöjjön rá, mit csinálsz.

A gond csak az, hogy a nem dolgozás művészete ezen a szinten senkit nem motivál. Y generációst meg végképp nem, hiszen az unalomig ismételgetett világmegváltó hozzáállásával abszolút nem fér össze

Úgyhogy csak szeretném jelezni, hogy a keresett munkaerő már ott van. Nálad dolgozik. Illetve nálad ül. Mert a FTE-d terjedelmes része minden, csak nem Full Time Employee.

educatiesexuala-1415895949.jpg

És persze nem mindenütt ez a helyzet. Nem minden multinál ülnek láblógatók, nem minden SSC-ben lopják a napot az Y/Z generációsok. Sőt, még a közszférában sem mindenütt. De sokkal több helyen igen, mint hinnéd.

Nem azért mert lusták, nem azért, mert motiválatlanok, nem azért mert tehetségtelenek, nem azért, mert nem akarnának elérni semmit.

Azért, mert nem adsz nekik munkát. Mert nem tudod mit csinálnak, nem tudod mennyit és nem tudod milyen gyorsan. Persze nem a te hibád, tudom jól, nem érsz rá, mert egész nap hülye kiválasztásokon ülsz, hogy találjatok végre embert. Ühüm.

HA TE IS ÉPP PÉNZÉRT UNATKOZOL, NYUGODTAN GYERE FACEBOOKRA, VANNAK OTT MÁR PÁRAN.

 

képek (a kettővel alattad levő emeletről...:) ): https://www.picquery.com