A vezetői önismeret hátulütői

Ahogy egyre több és több cégnél dívik a tréning, a vezetőfejlesztés, lassan nincs olyan multis vezető már, akinek ne lenne tele a polca, a saját magáról készült értékelésekkel.

Kaptunk 360-at, ahol megmondták a többiek, hogy milyenek vagyunk a munkahelyen. Milyen vezető, milyen beosztott, milyen munkatárs.

Kaptunk DISC-et, ami alapján megtudtuk, hogy milyen személyiségek vagyunk, mennyire vagyunk kékek, pirosak, zöldek, sárgák.

performan-1398181272.jpg

Felmérték az IQ-nkat és az EQ-nkat, megtanultuk, mik az erősségeink és a mik a gyengéink.

A bibi az, hogy ezeket eredeti szándékuk szerint nem azért töltették ki velünk, hogy aztán kockás flaneltakaróként bújjunk alájuk.

"Tudod, én zöld vagyok." 

"Tudod, én konfliktuskerülő vagyok, mindig is az voltam, ezért hazudok a szemébe az emberemnek, a főnökömnek, a munkatársamnak, megtennéd, hogy te adsz visszajelzést neki, neked az olyan jól megy."

"Tudod, én nem vagyok empatikus, sosem voltam, negyven éves vagyok, ezen már nem fogok tudni változtatni."

"Tudod, én megtanultam elfogadni magam."

Kár volt.

És félreértés ne essék, nem a tesztekkel van a baj.

A baj azzal van, hogy emellett kapunk egy olyan képet a társadalomtól, amely azt sugallja,hogy a legfontosabb, hogy fogadjuk el magunkat, szeressük önmagunkat olyannak, amilyenek vagyunk. Ebből pedig - különösen a fiatal vezetőknél - aztán rengeteg félreértés származik.

Mert ez a kettő így, nem fér össze. Az, hogy elfogadod, hogy te mondjuk lilás-türkiz típusú ember vagy, ezért neked sosem fog menni, hogy ne taposs át másokon, ilyen nincs. A tesztet nem azért kaptad, hogy belenézz és lásd, hogy zöld a szemed.

eye-color-green-1200x630.jpg

Ha zöld a szemed, fogadd el. Ha zöld a személyiséged, ne fogadd el. Így, egy az egyben, ne. És ne is takarózz vele, hogy amiatt nem megy valami, mert te elfogadtad magad, és zöld vagy. Nehogy már. 

Nem azért kapod a teszteket, hogy alájuk feküdj téli álmot aludni, azért kapod, hogy láss olyan dolgokat magadról, amelyeket eddig nem vettél észre. Hogy tudatosítsd, hogy most milyen van. Hogy tudatosítsd, hogy miért lesz nehezebb bizonyos dologban fejlődj, mint másban.

Rengeteg egyéni ügyféllel dolgoztam üzleti coachingban, akik már túl voltak ezeken a teszteken. És egészen őszintén, nehezebb velük utána haladni, mint azzal, aki szűzen érkezik. Mert az egyiknek még a takarót is le kell vennie magáról, a másik meg csak simán felkel az ágyból, és halad. 

fddca262a8b21c04cf1312dc4cc8ccb5--bed-lights-night-lights.jpg

És nem, nincs bajom a professzionális személyiségtesztekkel (bár nem használom őket, de a Y2Y-on belül is van, aki igen, és nem is zárkózom el tőle, hogy fogom még, ha szükségesnek látom). De a profi személyiségtesztek amatőr felhasználásával, totális félreértésével, és a vezetői önelfogadás ezen szintjével, annál több. 

FACEBOOKON SZOKTÁL LÓGNI? HA SÁRGA VAGY, BIZTOS:)

 

képek:http://i1.allaboutvision.com, performangroup.hu és ÚGYIS TUDOD MÁR KíVÜLRŐL, DE BÁN SAROLTA.