Lago d'Iseo - Az igazi olaszok Garda-tava

Van egy tó Olaszországban, amit századannyian sem ismernek, mint a Garda-tavat. Az olasz leírások szerint ennek az az egyszerű oka van, hogy nekik is van annyi eszük, mint a norvégoknak, felkapatnak direkt egy fjordot, hogy a többiben békén hagyják őket a külföldiek. Ne hagyjuk, hogy ez eltántorítson minket.

header_home_iseo.jpg

Az Iseoi-tó világhírű párjai között fekszik, a Comói-tavon innen, a Gardán túl. Mi idén júliusban töltöttünk itt egy hosszú hétvégényi időt a horvát Kvarner-öböl és az olasz-francia riviéra között útközben.

3-4 nap elég ahhoz, hogy körbejárjuk a tavat, biciklizzünk, hajózzunk, fürödjünk, élvezzük a valódi olasz vendégszeretet, de ha nincsenek nálunk negyven centi hosszú lábacskákkal megáldott útitársak, akkor maradjunk legalább egy hetet és használjuk ki a zseniális túraútvonalakat is.

lago-iseo.jpg

A tó 65 km2, motorcsónakkal, vitorlással, kajakkal, menetrendszerű hajókkal is remekül bejárható. Partján apró városok sorakoznak, de ha kedvünk van a nagyobbakhoz is, innen egy kődobásnyira található Brescia, Milánó, Bergamo. Oda- vagy hazafele, pedig sétálhatunk Triesztben, Veronában, Vicenzaban, Velenceben, szóval nem lesz nehéz dolgunk az útvonal kiválasztásával. 

dsc05955.JPG

Nyáron a tó vize meleg, tiszta, partján remek strandok sorakoznak. Még a szabad strandon is elenyésző számú turista van, azok nagyrésze is helyi, szóval itt a garda-tavi Sirmione-t elborító borzalomtól nem kell tartanunk. Sem szappanárusoktól, sem túlárazott, ócska pizzától itt nem kell félni. Helyette, béke, nyugalom, csend.

dsc05997.JPG

A tó egyik legkülönlegesebb tulajdonsága, hogy pár magánkézben levő parányi kis szigetecske mellett, itt található Európa legmagasabb tavi szigete, a 4.5km2-es, 600m magas Monte Isola. A szigetre kompok járnak át, majd ott bérelhetünk biciklit és körbetekerhetjük a tavat. A sziget tetejére busszal mehetünk fel, de mind a kompok, mind a buszok menetrendjét ne legyünk restek végigolvasni, mert itt tényleg nem a turistákból élnek. 

dsc05928.JPG

A Lago d'Iseo déli részén kezdődik a Franciacorta vidéke, úgyhogy borkóstolót, némi borvásárlást is útbaejthetünk. Északon pedig a Dolomitokat nem kell bemutatni senkinek. 

dsc05980.JPG

Az Iseoi-tó után szedtük a sátorfánkat és továbbautóztunk a Riviera di Ponente-re, a francia riviéra olasz párjára. Folyt.köv.

GYERE VELÜNK FACEBOOKRA, HÉTVÉGENTE UTAZUNK, HÉTKÖZNAP DOLGOZUNK, ÉS MINDKETTŐT IMÁDJUK.

 

a képek sajátok, a drónfotók pedig https://www.borghimagazine.it/