100.000 HUF egy jókor ellőtt CV-ért

Tényleg mindenkiből lehet fejvadász?

Tegnap egy olyan startup bemutatójára hívtak, amely ha beváltja a most hozzá fűzött reményeket (nem a mienket, hanem a befektetőkét :) ), akkor végre felbukkanhat a valódi game changer a munkaerőpiacon.

dsc_3652.jpg

Talán nem tévedek nagyot, ha azt mondom, 100 olvasónkból 98-nak biztos van legalább egy önéletrajza, jó vagy rossz, érvényes, vagy idejétmúlt, valahol az inboxa legmélyén. Mert legtöbbünk keresett már állást. Egyszer, kétszer, tizenkétszer, habitusunktól, szakmánktól, életkorunktól függően. Tettük ezt úgy régen, hogy elmentünk egy fejvadászhoz*, egy-két interjúra, aztán leszerződtünk.

img_e0387.JPG

A talentuno (ejtsd: tálentjunó, ééérted :) ) azt ígéri - és a cucc már fut, letölthető, és még állások is vannak rajta - hogy ha ide én felregisztrálok, és kicsit körbenézve látok egy szimpatikus állást Jocinak, akkor Joci CV-jét feltöltve, és pár adatot bepötyögve, Jocit már be is ajánlhatom az adott cégnek. Joci kap egy emailt, ott leokézza a hadműveletet - GDPR pipa -, aztán ha Joci ügyes, és átmegy az előszűréseken, majd az interjún, és a cég is szimpatikus neki, akkor munkába áll.

És ha beválik, én gazdagabb leszek 100.000 forinttal. Amiből ha jól rémlik a leírásból, a felét már Joci első munkanapján megkapom. Ami azért nem kevés pénz.(, és ha a kistesóm nem olvasná a cikkeimet, most azt is hozzátenném, lássuk be, de ő mindig szól, hogy ezt hagyjam abba. Túl sokat használom, lássuk be.)

Ráadásul Joci unokatesója is állást keres, úgyhogy ezt megtehetem vele is. És megint beljebb vagyok 100.000-el. És így tovább. Ha fejvadász vagyok, vagy csak egy ember, akinek van száz álláskereső ismerőse, akkor ezt százszor is megtehetem egymás után, vagy ahányszor csak akarom.

dsc_4152.jpg

Hogy hogy fog kijönni Nekik a matek, azt nem tudom. Mert mindezért a jelöltet kereső cégtől mindösszesen az évi bér 10%-át kérik el, ami bizony jóval alacsonyabb annál, mint amit fejvadászoktól megszokhattunk. Főként, hogy azért jellemzően nem a topmenedzserek keresnek úgy állást, hogy feltöltik az életrajzukat a közösbe. Hab a tortán, hogy mivel a cég már most két site-al fut, hazánk mellett Lengyelországban is jelen vannak, így rögtön elérhetőek lesznek nemzetközi állások is.

Illetve már most is elérhetőek, beregisztráltunk tegnap kipróbálni, és működik. A mobil app és az oldal is. Speciel a facebookos regisztrációs lehetőséget hiányoltam, mert lusta vagyok gépelni, de másba így első blikkre nem tudtunk belekötni. Havi díj, regisztrációs díj, semmi ilyesmi nincs, minden ingyenes.

Nyilván a rendszer akkor fog működni, ha sikerül mindkét oldalt megfelelő ütemben aktiválni. De ha igen, akkor ott a határ a csillagos ég, és lehet, hogy tényleg az orrunk előtt születik meg a fejvadászok Airbnb-je. Vagy Uber-je, ahogy tetszik.

Vannak már fenn állások egyébként, norvégul beszélő pénzügyi elemzőtől kezdve a fejlesztőkig. Mint minden ilyen szolgáltatásban, nyilván az árképzéssel lehet majd először játszani, úgyhogy feltételezhető, hogy mind a fejpénzt, mind a cégektől szedett jutalékot változtatni fogják, ahogy elindult a userszám drasztikus növekedése, tehát az elején biztosan sokkal érdemesebb rámozdulni a kérdésre, mint később. De meglátjuk, elkezdjük használni, aztán mesélünk majd tapasztalatokról. A jelentkezéseket egyébként egy rakat előre feltöltött, vagy cégre szabható teszttel, aztán élő fejvadászokkal is letesztelik, úgyhogy a cég oldaláról nem kell attól tartani, hogy egy robot fogja az összes munkát elvégezni (már ha van még olyan, aki ettől fél.).

Mindenesetre ha van álláskereső ismerősöd (márpedig egész biztos, hogy van), vagy Te magad keresel állást, érdemes ezt is a szem előtt tartanod, és ami fenn van itt, ott ezen és egy haveron keresztül regisztrálni. Ha jelöltet keresel, akkor meg végképp.

 

GYERE FACEBOOKRA ÉS OSZD MEG VELÜNK A TAPASZTALATAIDAT, HA KIPRÓBÁLTAD!!!

 

képek: tegnapi Talentuno bemutató a HVG Future of Recruitment konferencia zárógálájáról.

*Ha már a kistesómról meséltem, hadd meséljek a nagytesómról is. Mikor SAP projektmenedzserként, hamvas 25 éves koromban először levadásztak az állásomban, és úgy döntöttem elmegyek, hogy meghallgassam mit szeretne, megkérdeztem idősebb és bölcsebb (?:) ) bátyámat, mit vegyek fel? Ennyit válaszolt: "Te gondolkozol rajta, hogy mit vegyél fel? Te? Ő él abból, hogy te okos vagy, öltözzön fel ő!". :)))))) Mindenesetre most már mindenki élhet abból, hogy a haverja okos, ami azért nem egy rossz business.