Minden modell téves, de vannak köztük hasznosak

Van egy jelenség jópár éve a világban, ami egy ideje hazánkba is begyűrözött: a startupok szervezeti kultúrájának (mintha legalábbis azonos lenne az összes) irreális szintű hypeolása. Semmi baj nincs magával a kultúrával egyébként, gond akkor van, mikor egy minden áldott jellemzőjében attól totálisan különböző vállalat nyúl a náluk bevált eszköztárhoz. Ha nekik jó, jó lesz nekünk is. Khm.

Ennek az egyik tipikus esete szokott lenni, amikor 'holnaptól agilisak leszünk!' címszóval megerőszakolnak egy szervezetet, hogy ráerőltessenek egy olyan szervezeti kultúrát, gondolkodásmódot amely annak sem érettségéhez, sem ritmusához, sem szervezeti működéséhez nem passzol. Rosszabb esetben a felsővezetéshez sem. (A legszórakoztatóbb végeredmények általában a nem IT cégeknél születnek.).img_1171.jpg

Ez általában gond nélkül sikertelenségbe fullad, kidobunk pár millió eurót az ablakon, meg gazdagabb lesz az eddigi túlburjánzott meeting-kultúránk pár, - az adott szervezet számára tökéletesen felesleges - meetinggel, aztán szépen kikopik két évtized alatt. Az a projektmenedzser, aki arra van szocializálva, hogy akkor is sikeresnek hazudja a projektjét, mikor nyilvánvalóan megbukott, sosem fog rendesen retrózni. Például.

Másik ilyen tinédzserkorú őrület a self-assessment-en, egyefene mondjuk magyarul, az önértékelésen alapuló fejlesztés. Mi is csinálunk ilyet, nem is ritkán, team coachingnál, fejlesztési projekt workshopjánál, akárhol. Értékeled saját magad, a megadott, vagy legtöbbször a közösen kitalált kritériumok alapján, aztán megdolgozzuk a témát egyszer, kétszer, háromszor, és visszamérjük.

Nincs is ezzel semmi gond, HA az adott kultúra erre alkalmas.

HA megvan az a szervezeti bizalom, ahol ez elfér.

Mert merem őszintén értékelni magam, mert merem őszintén értékelni a csapatom.

Mert a csapatom meri egymás és a saját működését is kitenni az asztalra.

Mert nem félek tőle, hogy az lesz az értékelés kimenetele, hogy az egyik csapat jobb, a másik rosszabb. Hanem az, hogy az egyiken ezt kell fejleszteni, a másikon azt.

Továbbmegyek nem félek attól, hogy ha én itt véletlen igazat mondok a saját vagy a csapatom teljesítményéről, úgy rúgnak ki, mint...

De amíg ez nincs meg, addig ott az önértékelésnek semmi helye. Biztosan többet árthatunk vele, mint használunk. 

Képzeljük el azt a csoportvezetőt, aki hozzá hasonlóan öt másik csoporttal tartozik egy felsővezető alá. A csoportok versenyeznek egymással, a csoportvezetők versenyeznek a vezető kegyeiért.

És amikor versenyzésről beszélek, azt szó szerint értem, hiszen a jó öreg "passzintsd az embereid fizetésemelését is a Gauss-görbére" elmélet alapján a csapatokat is egymás alá/fölé gyűrik folyamatosan, kemény forintokkal látványosan meg is támogatva a versenyfutást.

Na ebben a környezetben állj oda az 5 csapat elé és beszéljétek meg, hogy ti most itt felméritek saját magatokat, X, Y, Z, W szempont alapján. Úgyhogy mindenki nyilatkozzon, vajon ügyesek vagyunk-e X-ben, Y-ban, Z-ben, W-ben.

És azért csinálják mindezt, mert olvastak egy remek könyvet, ami szerint ez a startupoknál működik. Tényleg működik egyébként. Nem csak a startupoknál. Hanem ott, ahol a szervezeti transzparencia olyan magas, hogy ezek az információk elférnek egy asztalon, de még egy közös falon is. Ha már nagyon általánosítani akarunk, akkor ilyenek leginkább a korai fázisú startupok, az érettek egy része, valamint az egy test-egy lélek mentalitásban működő kkv-k. Esetleg az a pár mammut, akik elég szerencsésen darabolódtak ahhoz, vagy földrajzilag, vagy szerkezetileg, hogy szinte különálló kicsi cégeknél működnek.

Úgyhogy ha cégvezetőként bármilyen könyvet, cikket, módszert olvasol, teszteld nyugodtan, a saját csapatodon, cégeden is. De gondold át, és mérd fel (!!!) előtte, hogy kin, hogyan, és mit. És ne feltételezd, hogy ugyanaz fog sikerre vinni Téged, mint a Spotify-t.

Ahogy a jó öreg statisztikus mester, George E.P. Box mondta:

"Minden modell téves, de vannak köztük hasznosak."

 

HA TE SEM HISZEL AZ ELŐREGYÁRTOTT MEGOLDÁSOKBAN, AZ INFO@Y2YCOACHING.HU-N KÉRHETSZ TŐLÜNK AJÁNLATOT KÖZÖS GONDOLKODÁSRA. HOSSZÚ KÁVÉ KIS TEJJEL, 10 PERC ÉS OTT VAGYUNK.