De. Járjál kávézni. Ingyen.

A napokban Juci kolleganőm átküldött egy cikket, "imádni fogod!" jeligével. A linkedinen megjelent cikk arról szólt, hogy az egyébként talán marketingtanácsadó hölgy, magából kikelve háborgott azon, hogy gyakran megkeresik azzal, hogy menjen el valakivel kávézni. Csak úgy.

Ingyen.

dagobertck.jpg

És, hogy ő rohadtul nem fog ilyet csinálni, hiszen drágább ennél az ideje. És ha valaki nem akar fizetni neki az első találkozásért, akkor ő azzal nem akar dolgozni. 

Nohát, ez úgy, ahogy van, tökéletes félreértés. Két dolog miatt.

Egyrészt, ami ingyen van, nem azt jelenti, hogy semmit sem ér.

Másrészt aki kávézik veled, IS ingyen teszi. Hupsz. Pedig egyébként simán lehet, hogy az órabére magasabb, mint a tied. Ha már itt tartasz, hogy EUR/60perc-ben méred az embereket. Jobbat mondok, lehet, hogy most a tied magasabb, és hat éve múlva az övé lesz ötszöröse. És akkor majd te akarnál vele kávézni, de ha ő is azt gondolja, mint te, biztos nem fog akarni leülni - veled.

A kávézás, és az idegen emberekkel való találkozás a létező legjobb lehetőség arra, hogy építsd magad, és a vállalkozásodat. És ha elhív valaki kávézni, menj el vele. Még a kávéját is fizesd ki, tudod mit.

Nem azért, hogy hasznod legyen belőle. Hanem, hogy neki legyen haszna belőled.

Nem azért mert ingyenélő. Hanem azért, mert lehet hogy van egy olyan kapcsolatod, gondolatod, ötleted, amitől ő előrébb jut eggyel. És ha eggyel előrébb lesz, majd jó szívvel fog gondolni rád. 

És lehet, hogy abból még nem lesz kávéd. Meg az is lehet, hogy a te borzalmasan drága órád tök ingyen leketyegett. Atyaég.

Egyszer meg fog térülni, megnyugodhatsz. 

És nem fogod tudni lemérni, amit én is utálok, mert legszívesebben a fogmosással töltött időt is mérném (miért nem kapok ajándékba egyszer olyan fogkefét, ami 3 percnél csipog?), mert ez az, amit hálózatkutató legyen a talpán, aki utólag lenyomoz.

Hogy kinek mit tettél, és ezért ki kivel beszélt rólad hat évvel később, amiről a másiknak eszébe jutott egy harmadik, aki végül elkéri a számodat és elhív egy következő kávéra. Amiből lesz egy tízmilliós üzleted. Amire ugrottál volna először is, csak hát nem volt kiírva az elsőre. Meg persze nem is emlékszel rá, hogy ki volt már. 

dagobert-duck-wird-65-jahre-alt_big_teaser_article.jpg

Szóval akár hiszed, akár nem, nem azért akarnak veled kávézni járni az emberek, mert azt remélik, hogy a rettenetesen széleskörű tudásodat az órabéred kifizetése nélkül elszipkázhatják. Ha meg 1000-ből 1 mégis, hát több is veszett Mohácsnál. Hanem azért, mert valamiért felkeltetted az érdeklődésüket. Úgyhogy veregesd meg a válladat, örülj neki, és fogadd el a lehetőséget, aztán tegyél meg mindent, hogy hasznos légy neki.

Ezt hívják networkingnek. Azon túl, hogy rámegy a veséd a sok kávéra, semmilyen más károd nem fog belőle származni. Hasznod viszont annál több. Majd egyszer. Többszöröse annak, mint amit órabérben kaptál volna.

Ha nem kávézol, ne tedd, akkor járjál konferenciákra, vagy reggelizzél, nekünk mindegy. Előbbit csináljuk mi is, a következő hétben lesz JobXperience, aztán FreelancerFestival, aztán StartupSafary. De utóbbit a túl fiatal szervezők a húsvéti szünetre tették, úgyhogy mi az iskola/oviszünetek miatt tuti nem leszünk. Spotify-on viszont igen.

Címkék: networking how-to