Egy pakli tükör

A héten meghívást kaptunk egy workshopra, „visszajelzés megoldásfókusszal” címmel.

Megmondom őszintén, hogy amikor regisztráltam még tudtam miért megyek, de aznap, amikor a Városligeti fasorban a huszadik kör parkolóhely-keresés után beestem az U alakban berendezett tréningterembe, azt sem tudtam hol vagyok. Gondoltam ez így a legjobb, mert nincs bennem előzetes elvárás, prekoncepció. Szép volt a terem, volt kávé, gyümölcs, volt néhány kedves ismerős arc, mellettem ült Gábor is, tehát jól voltam és vártam mi lesz.

Egy bemutatkozó körrel kezdtük, ahogy szoktuk. Volt köztünk válást segítő mediátor, coach, üzletkötő, tréner, védőnő. Szirtesi-Nagy Réka és Nagy Emőke voltak a házigazdáink, akik az IdeasAndFocus színeiben mutatkoztak be.

Az első téma, amit körüljártunk az volt, hogy milyen a jó visszajelzés. Elhangzott hogy, konkrét, hogy érthető, hogy jól időzített stb. Ami érdekes volt számomra, hogy  éles határt húztunk a dicséret és a visszajelzés közé. A dicséret a személynek és nem a cselekedetnek szól, így nem is ösztönöz valamilyen kedvező cselekedet folytatására. Szemben a visszajelzéssel, aminek két célja lehet: vagy az, hogy megerősítsen valamit, amit a másik tett azért, hogy azt máskor is tegye. Vagy épp az ellenkezője, az a cél, hogy valamit ne, vagy ne úgy tegyen a másik fél, ahogy addig. Tehát a dicséret ebből a szempontból csak nagyon közvetett módon ösztönözhet valamilyen cselekvést, míg a visszajelzés közvetlenül. A cselekvésre ösztönző visszajelzések az alapjai a megoldásfókuszú működésnek.

Amikor a coach karrierem kezdetén tervezgettem, hogy milyen módon és eszközökkel fogok magamnak ügyfeleket szerezni, volt egy általam fantasztikusnak gondolt ötletem. Az ötlet, amitől azt vártam, hogy karrierem sötétlő egén üstökösként fog majd fényt gyújtani egy névjegykártya volt. Egy olyan speciális névjegykártya, aminek a hátulján egy előre pontozott keretbe személyes üzenetet írok annak a partneremnek, akivel tárgyaltam, beszélgettem, vagy csacsogtam. És mivel az volt a célom, hogy ezek a partnerek örömmel gondoljanak rám, az üzenet valami megerősítő visszajelzés lett volna. Ilyenekre gondoltam, hogy „köszönöm a derűdet”, vagy „köszönöm, azt a jó hasonlatot a zoknival”, vagy valami hasonló személyes, a beszélgetésünkből kiragadott élményt.

Sajnos ezt az ötletemet elmeséltem a legjobb barátomnak, aki remekül kiegészít engem. Ebben az esetben a kiegészítés abban nyilvánult meg, hogy az én remek ötletemet, ő pocsék ötletnek tartotta. És mivel ő elég meggyőző volt, a névjegykártyára való írogatást el sem kezdtem. Viszont mások, kicsit másként igen!

Réka és Emőke egy olyan kártyacsomagot tervezett és gyártatott, amin pozitív visszajelző mondatok kezdődnek egy gyönyörű képpel illusztrálva. A kártya hátoldalán pedig, mint egy képeslap hátlapján neked kell befejezned ezt pozitív visszajelző mondatot. Meg kell írnod a mondat második felét, és oda kell adnod annak akinek szól. Koncepciójuk lényege ugyanaz, mint az enyém volt: kell valami, ami ott marad nálad, ami személyes és egy közös élményünkről szól.

A 30 db Tükör (Kártyák pozitív visszajelzéshez), - mert ezt a nevet kapta a csomag - azonban sokkal színesebb felhasználási lehetőséget biztosít, mint a hosszú nevemmel nyomott névjegykártyám. Használhatjuk coachként, trénerként, pedagógusként, vezetőként. Beindíthatunk velük asszociációkat, maradandóvá tehetünk élményeket, felismeréseket.  Tudatosíthatunk vele, tükröt mutathatunk, visszajelzést adhatunk. Hogy megerősítsük azt, ami jó, hogy még több legyen.

Lehet kártyák nélkül is, persze. Csináld úgy, ha szeretnéd. De ha kell valami, ami átlendít a kezdeti tehetetlenségeden, és ha a szavakon túl szeretsz valami olyat adni, amit meg lehet fogni, el lehet tenni, majd később újra és újra elővenni, akkor szeretni fogod ezt a kártyacsomagot.

A fényképek és a kártyák forrása: www.ideasandfocus.hu